526254 - Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek
Hazerswoude H 642
Rijndijk 14, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk
Rijndijk 16, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk
Rijndijk 18, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk

Inleiding complexonderdeel 2

Cluster van gebouwen, grenzend aan de achterzijde het het Nieuwe Gebouw en de turf en kolenloods, bestaande uit KANTOOR, voormalig OVENGEBOUW en een bakstenen LOODS en een DROOGLOODS behorende bij Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek gebouwd in verschillende tijdsvlakken. Eén van de oudste onderdelen van het complex wordt gevormd door het voormalige ovengebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw in Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl.

Omschrijving

Op de hoek het bakstenen in staand verband gemetselde kantoorgebouw van drie bouwlagen onder een met OudHollandse pannen gedekt zadeldak. Dit gebouw is oorspronkelijk als woonhuis gebouwd. Afgeschuinde hoek aan voorzijde; gevelindeling met rechtgesloten vensters deels voorzien van glas-in-lood in de bovenlichten.

Voormalig ovengebouw over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder een met Hollandse pannen gedekt mansardedak. De zichtbare gevel (zuid) heeft drie vensterassen waarin grote meerruits vensters zijn geplaatst onder getoogde strekkenbogen. Een opgeklampte rechtgesloten deur biedt toegang tot het pand. Inwendig een onbeschoten kap; het gebouw loopt over in aangrenzende panden.

Rechts hiervan een bakstenen in staand verband gemetselde loods van twee bouwlagen onder een plat dak. in de zijgevel op de begane grond enkele houten deuren, op de verdieping uiterst links een luik en verder vier rechthoekige vensters. Inwendig een staalconstructie.

Aansluitend een houten droogloods van twee bouwlagen onder een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. Wanden met jaloezieroosters. Inwendig een houten spantenconstructie.

Waardering

Het gebouwencluster is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: -als onderdeel van de laaste nog in gebruik zijnde kleiwarenfabriek aan de Rijndijk. - vanwege de ouderdom en vormgeving van het voormalige ovengebouw; - wegens de ensemble- en stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het beeld bepalend gesitueerde fabriekscomplex waarmee het zowel ruimtelijke als functioneel verbonden is.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw