Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526258
Complexnummer
526254 - Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/29
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hazerswoude H 642
Rijndijk 18, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 5

FABRIEKSHAL, het 'Nieuwe Gebouw' genoemd, behorende bij Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek gebouwd in 1937 in een gematigde Functionalistische stijl. De hal werd oorspronkelijk gebruikt voor de fabricage en het drogen van draineerbuizen, later ook voor het drogen van dakpannen.

Omschrijving

Fabriekshal vanaf een rechthoekige plattegrond over vier bouwlagen opgetrokken in baksteen, gewapend beton en gasbeton onder een plat dak. In de zuidelijke gevel bevinden zich op iedere verdieping geschakelde vierlicht vensters. Op iedere verdieping is tevens een houten dubbel luik geplaatst. Het pand heeft een kleine opbouw onder een plat dak. Bovendien steekt uit het dak een 19de-eeuwse ronde in rode baksteen opgemetselde schoorsteenpijp (van een ouder gebouw) versierd met patronen in gele verblendsteen. Inwendig staan op de begane grond twee zogenoemde 'rijnovens'; in de verdiepingen erboven bevinden zich de stellingen waarop op de kleiwaren te drogen werden gelegd.

Waardering

De fabriekshal met schoorsteenpijp is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als onderdeel van de laatste nog in gebruik zijnde kleiwarenfabriek aan de Rijndijk; - vanwege de vormgeving in sobere Functionalistische stijl en het materiaalgebruik; - wegens de ensemble- en stedenbouwkundige waarde van de fabriekshal met de schoorsteenpijp komt voort uit de ruimtelijke en functionele verbondenheid met het beeld bepalend gesitueerde fabriekscomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526254. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing