526254 - Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek
Hazerswoude H 642
Rijndijk 18 A, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk

Inleiding complexonderdeel 9

KLEIBEREIDINGSLOODS met machinerie (molengebouw) uit 1918 en 1948 gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl met kleine aanbouwen waaronder een smederij.

Omschrijving

Loods vanaf een vierkante plattegrond over een bouwlaag met zolderverdieping opgetrokken in rode baksteen met sierbanden van gele verblendsteen. Het iets overstekende zadeldak is gedekt met kruispannen (oorspronkelijk rode en gesmoorde Hollandse pannen) en heeft een makelaar. In de voorgevel (zuid) zijn twee segmentboogvormige deuren geplaatst met daartussen twee vierruits vensters. Ter plaatse van de zolderverdieping twee staande muuropeningen en een vernieuwd venster. In de oostelijke zijgevel zijn ontluchtingsroosters geplaatst. Inwendig een staalconstructie.

Aan de achterzijde is het gebouw uitgebouwd in rode baksteen onder een plat dak met een opbouw eveneens onder een plat dak. In de gevel zijn onder de daklijst vier zesruits vensters geplaatst, de opbouw heeft een drielicht venster. Inwendig een betonconstructie.Vanaf de zijgevel op verdiepingshoogte een houten loopbrug naar de droogloods.

Tegen de westgevel drie kleine aanbouwen van verschillende maat en hoogte, allen in baksteen onder met pannen gedekte zadeldaken. Aan de noordzijde bevindt zich de laat 19de-eeuwse smederij met in de kopse gevel een dubbele deur met bovenlicht en links daarvan een meerruitsvenster en in de top een rond venster; in de zijgevel vier gietijzeren rondboogvensters.

Waardering

De kleibereidingsloods is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als onderdeel van de laatste nog in gebruik zijnde pannenfabriek aan de Rijndijk; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijndijk; - vanwege de functionele waarde als centrum van het kleibereidingsproces; - vanwege de smederij; - wegens de ensemble- en stedenbouwkundige waarde voortkomend uit de ruimtelijke en functionele verbondenheid met het beeld bepalend gesitueerde fabriekscomplex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw