526254 - Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek
Hazerswoude H 242
Rijndijk 24, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk
Rijndijk 26, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk
Rijndijk 28, 2394 AH te Hazerswoude-Rijndijk

Inleiding complexonderdeel 14

Rijtje van vijf WONINGEN gebouwd voor arbeiders van de fabriek "Nieuw Werklust", aan het begin van de 20ste eeuw tot stand gekomen in Traditionele Ambachtelijke stijl.

Omschrijving

Vijf identieke geschakelde woningen vanaf een gepleisterde plint over een laag opgetrokken in rode baksteen in staand metselverband onder een met gesmoorde kruispannen gedekt mansardedak. Langs de dakrand is een fries van siermetselwerk aangebracht. De voorgevel aan de straatzijde (zuid) heeft vijf identieke entrees, iets teruggeplaatst binnen portieken onder segmentbogen van rode verblendsteen. De paneeldeuren hebben smalle staande vensters en zesruits bovenlichten. De entrees worden afgewisseld door twee vierruits vensters onder tienruits bovenlichten eveneens onder een segmentbogen van rode verblendsteen. Boven de voorgevel zijn vijf dakkapellen geplaatst met negenruits vensters onder lessenaardaken. In de beide kopse gevels (oost en west) zijn in de top 2 vensters geplaatst.

Waardering

De arbeiderswoningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - wegens de functionele en ruimtelijke relatie met de pannenfabriek. - als goed typologisch voorbeeld. Tevens zijn de panden gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - vanwege de stedenbouwkundige waarde door de beeldbepalende situering aan de weg naast de pannenfabriek bovendien hebben de woningen ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw