Star Numanwei 7, 8567 JX te Oudemirdum

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: (Numanwei 7, Oudemirdum) VOORMALIGE DIENSTWONING ANNEX STAL OP RINIASTATE.

Pal aan de achterzijde van het huis gelegen bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag, die aan de noordzijde haaks overgaat in een stal, eveneens opgetrokken in baksteen op een rechthoekige grondslag, overkapt door een zadeldak met Friese golfpannen gedekt (aangebracht in de jaren '90 van de 20ste eeuw en van elders afkomstig). Het stalgedeelte is later opgetrokken, vermoedelijk rond 1900 (nog niet zichtbaar op de kadastrale kaart uit 1887). De dienstwoning dateert waarschijnlijk in oorsprong uit de tijd van de bouw van het hoofdhuis en aanleg van de parkaanleg (1843). In het laatste decennium van de 20ste eeuw werd het dak van het stalgebouw ca. een halve meter verhoogd en werd aan de achterzijde op de verdieping een rondboogvenster met hooiluik aangebracht. Toen werden ook in de naar het hoofdhuis gerichte gevel de huidige entree-deur en aan de korte zuidgevel de dubbele meerruitsdeur aangebracht. Achter de rechterzijde van laatstgenoemde gevel de opkamer (openslaand tweeruitsvenster met smal tweeruits bovenlicht) met eronder gelegen kelder (keldervenster). Op de verdieping een dubbel vierruitsvenster. In de naar het hoofdhuis gerichte gevel enkele meerruitsvensters. In de oostgevel (stal) centraal de staldeur met zesruits bovenlicht met aan weerszijden een hooggelegen zesruitsvenster. Aan de oostgevel van de dienstwoning een recente aanbouw die buiten de bescherming valt.

Waardering

De voormalige dienstwoning annex stal op Riniastate is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- als historisch en functioneel onderdeel van het complex;

- vanwege de ouderdom.