526283 - Schellerberg
Schellerbergweg 18, 8017 BN te Zwolle

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: (Schellerbergweg 18 en 18A) Het BUITENHUIS behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg werd in 1876 ontworpen in een eclectische bouwstijl met neorenaissance elementen. Het huis is gebouwd rond een ouder en kleiner huis, zeer waarschijnlijk het oorspronkelijke spijker, dat gedeeltelijk in het huidige huis bewaard is gebleven. Aan beide eindgevels van het landhuis zijn aanbouwen van één bouwlaag toegevoegd. Het huis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met geglazuurde antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende gootlijst. In de jaren dertig is het vlakke deel van het afgeknotte schilddak vervangen door zink. De gevels, plinten en de schoorstenen in de dakvlakken boven de eindgevels zijn gepleisterd. Op de hoeken van de gevels pilasters en tussen de begane grond en verdieping een waterlijst en kordonlijst. Een eenvoudige kroonlijst onder de goot. De voorgevel (N) telt vijf vensterassen, waarvan de middelste drie risaleren. De getoogde vensters met bovenlichten zijn in lijsten met kuiven geplaatst. Midden boven het risaliet bevindt zich een dakkapel met fronton en wangen. Links in het risaliet de ingang; een dubbele glasdeur met sierijzers en een bovenlicht. Over de gehele breedte van het huis (Z) bevindt zich een veranda met een lessenaardak dat steunt op gietijzeren zuiltjes. Langs de dakrand is een sierrand van houten bladeren aangebracht. Twee glaswanden met roeden sluiten de veranda aan de uiteinden af. De vier vensterassen van de achtergevel (Z) bevatten rechtgesloten vensters met bovenlichten. Op de begane grond twee dubbele glasdeuren, waarvan één met gebrandschilderd glas in het bovenlicht. Op de verdieping zijn de T-vensters heel licht getoogd, in lijsten met kuiven en behangen met persiennes. In de linker zijgevel (O) boven de aanbouw een rechtgesloten tweeruits venster. In de rechter zijgevel (W) twee getoogde vensters op de begane grond en een rechtgesloten venster op de verdieping, alledrie met bovenlicht. Interieur- In het huis kan aan de hand van dikkere oudere muren afgeleid worden dat de twee kamers aan de voorkant (N) van het huis deel uitmaken van de oude kern. De hal (O) is voorzien van een marmeren vloer, een gemarmerde lambrisering en twee rijk geprofileerde rondboogvormige togen met composietkapitelen. Daaronder de doorgangen naar de keuken en de trap naar de eerste verdieping. Aan de hal achter de voordeur grenst een tweede hal. Deze is toegankelijk vanaf de veranda en heeft marmer op de vloer en een marmeren lambrisering. In een aantal kamers zijn onder meer de binnenluiken, vensterbanken op gesneden consoles, de houten vloeren en balkenplafonds bewaard gebleven. Ook nog aanwezig zijn ondermeer oorspronkelijke paneeldeuren, dubbele ramen en een marmeren schouw. In de keuken ligt een granito vloer en zijn delen van de muren en de binnenkant van de schouw respectievelijk bekleed met witjes en gemarmerde tegels.

Waardering Het buitenhuis behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg is van algemeen belang vanwege: -de ouderdom; -de architectonische vormgeving; -de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur; -de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; -de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats