526283 - Schellerberg
Bosweg 15, 8017 BR te Zwolle

Omschrijving onderdeel 3: (Bosweg 15)

Eind-18de-/vroeg-19de-eeuwse BOERDERIJ met BERG en bijbehorende boomgaard gelegen aan de bosrand van de historische buitenplaats Schellerberg. De boerderij (type krukhuis) is opgetrokken in rode baksteen onder een rietgedekt afgewolfd zadel-/schilddak met vorstpannen en twee gemetselde schoorstenen op de nok. In de fundamenten bevinden zich naar verluidt kloostermoppen. In de voorgevel (W) vier schuifvensters met roeden en opgeklampte luiken. Achter de drie rechter vensters bevond zich de woning van de boer, achter het linker venster woonde de dagloner. Halverwege de dakaanzet zijn twee kleine vensters aangebracht. In de noordgevel een deur die toegang tot het woongedeelte verschaft. Een enkel venster met opgeklampte luiken en kleine stalvensters onderbreken het muurvlak van de zijgevels. Het voorhuis van de boerderij (type krukhuis) is in het verleden binnen het bedrijfsgedeelte uitgebreid. Tegelijkertijd is het bedrijfsgedeelte vergroot om de ruimte te behouden, waardoor de achtergevel (O) verplaatst moest worden. In het bedrijfsgedeelte zijn in de oorspronkelijke gebinten de openingen van de originele deurposten nog aanwezig. In de achtergevel wordt een getoogde baander met rechtgesloten opgeklampte deuren geflankeerd door twee rechtgesloten staldeuren. Naast de linker zijgevel (N) staat een varkensschuur, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Hier staat ook nog een 'poeppot'. Interieur- Naast de oorspronkelijke gebinten zijn in het interieur onder meer een schouw met tegels en de ruitjes in de brandmuur tussen huis en bedrijfsgedeelte bewaard gebleven. Ten oosten van de boerderij staat een BERG opgebouwd uit vier roeden en een rietgedekte kap. De berg is omgebouwd tot trekkershut.

Waardering

De BOERDERIJ met BERG behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid van het exterieur en het goed bewaard gebleven interieur van de boerderij; - vanwege de historisch-functionele relatie met elkaar en de rest van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde met de andere complexonderdelen; - vanwege de functioneel en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) krukhuisboerderij