526283 - Schellerberg
Bij Schellerbergweg 18, 8017 BN te Zwolle

Omschrijving onderdeel 4: (Bij Schellerbergweg 18 en 18A)

DIERENVERBLIJF (ook wel aangeduid als hondenhok, fazanterie, hoenderhok of volière) op de historische buitenplaats Schellerberg, omstreeks 1850 ontworpen in de Chalet-stijl. Het dierenverblijf is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder twee overstekende zadeldaken die elkaar op ongelijke niveaus kruisen. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen, de daken gedekt met zinken leitjes en voorzien van sierspanten, trekbalken en makelaars. In de voorgevel risaleert de middenpartij onder het hoogste zadeldak. De hoeken van de gevels en het risaliet zijn voorzien van verspringende bloklisenen in zandsteen, in de achtergevel bevindt zich een deur en in het bovenste deel van de gevels zijn ronde vensters aangebracht, waaronder enkele tuimelramen; op de begane grond twee rondboogvormige gevelopeningen. Op de voorgevel sluit een stuk grond aan dat is afgezet door een hoog smeedijzeren hek. Het afgezette stuk grond is door het hek in tweeën gedeeld. De achtergevel is blind.

Waardering

Het DIERENVERBLIJF behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg is van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de ornamentele waarde; -vanwege de toegepaste Chalet-stijl in het ontwerp; -vanwege de gaafheid van dierenverblijf en hek; -vanwege de beeldbepalende ligging in het bos tussen het buitenhuis en de Schellerbergweg; -vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Stalgebouw(L)