Bergh D 226
Bergh D 252
Bergh D 52
Bergh D 50
Bij De Kemnade 1, 7048 AC te Wijnbergen

Omschrijving onderdeel 2: Historisch park

Het historische park van de buitenplaats De Kemnade wordt begrensd door de Oude IJssel en het Waalsche Water aan de noord- en oostzijde en een in de Middeleeuwen gegraven verbindingsgracht tussen beide aan de westzijde. Buiten dit 'taartpuntvormige' terrein loopt een lange, uit de 17de eeuw daterende oprijlaan weg van het huis in noordoostelijke richting, De Kemnader allee. De verbindingsbrug over de Oude IJssel, zichtbaar op de 19de-eeuwse afbeeldingen, is omstreeks 1890 afgebroken. Van het landschapspark zoals dat in de eerste decennia van de 19de eeuw is aangelegd, is de structuur goed bewaard gebleven. Het betreft een met vele slingerpaden doorsneden wandelbos ten noordwesten van het huis met een rondgaande wandeling begeleid door laanbeplanting die op verschillende momenten doorkruist wordt met gebogen paden. Tussen de hoge bomen zijn in de 19de eeuw laagblijvende bloeiende struiken gezet die voor een groot deel nog aanwezig zijn. Het karakter van het zuidelijk deel wordt bepaald door de moestuin, die aanvankelijk door een gemetselde muur was afgescheiden van de rest van het park. Het fundament van de muur is in de grond traceerbaar. Tegen de (fundamenten van de) muur staat een moerbei uit het begin van de 19de eeuw en een meidoorn uit de tweede helft van de 19de eeuw. De tuinmuur en de moerbei staan al afgebeeld op een schilderij uit 1811, in het bezit van de eigenaars. De toegang tot de moestuin wordt gemarkeerd door een forse eik en een es van minstens 150 jaar oud. Voor het huis staat een eveneens omstreeks 150 jaar oude magnolia.

Het historische park, behorend tot de buitenplaats De Kemnade is van belang: - wegens de ouderdom;

- de goed bewaarde hoofdstructuur met waterlopen, slingerpaadjes en rondwandelingen;