Dalfsen Y 12
Poppenallee 39, 7722 KW te Dalfsen

Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw.

HUIS De Horte, XVIIIc; eenvoudig bakstenen gebouw met twee bouwlagen bestaande uit twee achter elkaar liggende rechthoekige bouwlichamen, elk gedekt door een schilddak -evenwijdig aan elkaar- met hoekschoorstenen; grijze pannendekking; getuige de hardstenen gevelsteen in de achtergevel van het achterste, smallere bouwlichaam is dit gedeelte gebouwd in 1829 (G.J. van Fridagh - geb. Kantelaar 23 junij 1829); de symmetrische voorgevel (lijstgevel) telt vijf traveeën; ingang in het midden met twee lage, gebogen zandstenen treden; parterre met T-vensters, op de verdieping negenlichts- vensters; bakstenen dakkapel onder zadeldakje midden op het dakschild; plaveisel van ijsselsteentjes langs voorgevel. De achtergevel is vier ramen breed, boven 4-lichtvensters met blinden en beneden T-vensters en tuindeuren, de gevel is geel geverfd op pleisterwerk, dakkapel zelfde als aan voorzijde; rechts van de voorgevel een drie ramen brede aanbouw, waarin de keuken, uit 1892 van twee bouwlagen onder een schilddak met zeer flauwe helling met dakleer gedekt; parterreramen met luiken; achter deze aanbouw een schuur (XXc) van één bouwlaag onder zadeldak met grijze pannen. In het interieur is het souterrain verbouwd. Op de hoofdverdieping een centrale middengang met aan het eind een dwarsgang. Figuratief stucwerk met vazen en jachttrofeeën. Kamer rechtsvoor met stucplafond met florale motieven. Kamer linksachter ziet met twee ramen en een openslaande deur uit op de tuin. Plafond met decoratief stucwerk met ranken, bloemen en fruit. Schoorsteen met marmeren mantel en stucversiering op de boezem. Aan het eind van de dwarsgang in het linkergedeelte van het huis een betegelde WC. In de 19de-eeuwse aanbouw was de keuken en een afdeling voor het personeel ondergebracht. Grote schouw met schildpadtegels en een keukenkast resteren.

Waardering

HUIS De Horte, behorend tot de historische buitenplaats De Horte, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de éénvoudige doch harmonieuze architectuur;