Dalfsen Y 12
Poppenallee 41, 7722 KW te Dalfsen

Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS annex KOETSHUIS.

Ten westen van het hoofdgebouw staat een woning uit XIX, gedeeltelijk mogelijk ouder; bakstenen gebouw op L-plattegrond onder afgewolfd rietdak; het koetshuisdeel (korte L-poot) met hoge inrijdeur, ijzeren halvemaanvensters en ronde vensters met vierpasverdeling, is volgens de ingemetselde stichtingssteen gebouwd in 1858: J.J. van Fridagh 26 augustus 1858; het tuinmanshuis-deel is in wezen een boerderijtje van oudere datum; dit deel heeft gepleisterde muren en zesruits- en meerruitsvensters met luiken.

Waardering

Het TUINMANSHUIS annex KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats De Horte, is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de hoge mate van oorspronkelijkheid van de landelijke architectuur;