Heemstede B 10904
Herenweg 131, 2105 MG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 8: KOETSHUIS

Voormalig koetshuis op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Op de kaart van de parkaanleg van 1847 staat ter plaatse van dit voormalige koetshuis eveneens een gebouw aangegeven. Dit gebouw lijkt zich te bevinden op de plaats van de zuidelijke bijgebouwen op het voorplein van het voormalige kasteel. Wellicht herbergt het voormalige koetshuis nog restanten hiervan. Overigens is het gebouw t.b.v. de huidige bestemming als woonhuis zeer ingrijpend gewijzigd (XX). Het exterieur vertoont vooral aan de oostzijde en noordzijde nog kenmerken van het oorspronkelijke gebouw. Dit duidt, gezien de getoogde vensters en geblokte hoeklisenen op een datering rond 1850, hoewel een steen in de zijgevel van de stal als bouwjaar 1903 aangeeft. Mogelijk betreft dit een verbouwing of uitbreiding. Het gebouw is voorts één bouwlaag hoog gedekt met een samengesteld pannengedekt zadeldak. Het geheel is gepleisterd.

Het voormalige koetshuis is van algemeen belang vanwege:

- zijn (oorspronkelijke) functionele betekenis voor de buitenplaats;

- vanwege zijn situering ter plaatse van de voormalige 18de-eeuwse bouwhuizen en de mogelijke restanten hiervan.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)