Heemstede B 10904
Bij Herenweg 131, 2105 MG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 9: BADHUISJE

Even ten noorden van de oprijlaan gelegen voormalig badhuisje, thans als stal in gebruik, op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Bij de landschappelijke aanleg, na 1797, werd ter plaatse van de huidige vijver een ovale zwemkom gegraven, waarbij het badhuisje dienst deed als verkleedruimte. Het is een eenvoudig witgepleisterd gebouwtje met een lessenaarsdak. De zijde aan de kant van het water wordt geleed door lisenen, waarboven oorspronkelijk 18de-eeuwse borstbeelden van vrouwenfiguren. Deze zijn thans verdwenen. De vijver vertoont globaal nog de ovale vorm, tijdens baggerwerkzaamheden in het voorjaar van 1991 zijn gemetselde resten van het zwembad teruggevonden.

Het badhuisje is van algemeen belang:

- vanwege het architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van dit gebouwtype;

- vanwege het tuinhistorisch belang vanwege zijn plaats in de aanleg in relatie tot de vijver (zwemkom) en de zichtas vanuit het hoofdhuis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw