Heemstede B 10904
Herenweg 127, 2105 MG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 10: KOEPEL

Koepel behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Direct ten zuiden naast het toegangshek gelegen 18de-eeuwse koepel. Het gepleisterde gebouwtje telt één bouwlaag en heeft een driezijdige uitbouw, met in elke zijde een zesruits schuifvenster. Daarboven een kroonlijst en een met pannen gedekt schilddak. Tegen de achterzijde bevindt zich een eveneens gepleisterde éénlaagse aanbouw. T.b.v. de straatverbreding is de koepel (XXB) enkele meters naar achteren geplaatst.

De koepel is van algemeen belang vanwege:

- zijn decoratieve en functionele betekenis voor de buitenplaats;

- de beeldbepalende ligging in relatie tot het ensemble (hoofdhuis, hek en aanpalende bebouwing) aan de Herenweg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw