Heemstede B 10905
Herenweg 129, 2105 MG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 11: TUINDERSWONING

Tuinderswoning behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode even ten zuiden van het v.m. koetshuis gelegen. Gepleisterd gebouw van één bouwlaag, in oorsprong daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, tegen het eind van de 19de-eeuw verbouwd en van een mansarde kap voorzien. Het dak is met pannen gedekt en steekt over de beide topgevels. De toegang tot het huis bevindt zich in de lange oostgevel, waarin tevens nog enkele vensters met luiken. De zuidelijke topgevel is bij het aanbrengen van het mansarde dak van decoratief houtwerk en twee vensters in de geveltop voorzien. Op de begane grond nog de twee oudere vensters met ramen met een middenstijl en luiken. Het gebouw is schilderachtig gelegen aan een brede watergang en uitkijkend over de weilanden.

Het koetshuis is van algemeen belang:

- vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats;