526327 - Oud Amelisweerd
Bunnik C 350
Koningslaan 13, 3981 HD te Bunnik
Koningslaan 11, 3981 HD te Bunnik

Omschrijving

KOETSHUIS. Het bouwhuis ten oosten van het hoofdgebouw dateert in zijn huidige vorm van omstreeks 1770. In de achtergevel werden fragmenten van het muurwerk van een 16de-eeuwse voorganger opgenomen. Het relatief grote, rechthoekige bouwhuis werd opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een omlopend schilddak met zakgoot, dat gedekt wordt door gesmoorde Hollandse pannen. Het voormalig koetsgedeelte bevindt zich in het midden, het is aan de buitenkant herkenbaar aan een dubbele inrijdeur (voorzijde/west) en een tweetal gekoppelde dubbele inrijdeuren met meerruits bovenlicht (achterzijde/oost). Ten noorden van het koetsgedeelte de oorspronkelijke koetsierswoning. Deze is aan de voorpleinzijde toegankelijk via een eenvoudige toegangsdeur met bovenlicht. Rondom is de woning voorzien van grote schuifvensters, deels voorzien van empire- en deels van kleinere ruiten, met gepaneelde luiken aan weerszijden. Ten zuiden van het koetsgedeelte van oorsprong een aantal kleinere dienstwoningen. Aan de voorpleinzijde een toegangsdeur met meerruits bovenlicht en rechts een meerruits schuifvenster met gepaneelde luiken. In de zuidelijke eindgevel om en om tweemaal een toegangsdeur met meerruits bovenlicht en een hooggeplaatst vierkant meerruits venster. Aan de achterzijde (oost) een eenvoudige dubbele inrijdeur met smal meerruits bovenlicht.

Het KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang:

- vanwege de kenmerkende ligging aan het voorplein;