Werkhoven B 594
Bij Beverweertseweg 60, 3985 RE te Werkhoven

Omschrijving onderdeel 11: TUINSIERAAD.

Op een kruising in de bocht waar de dubbele laanbeplanting met beuken overgaat in enkel geplante eiken staat een laat 19de-eeuws tuinornament in gietijzer in de vorm van een pronkschaal op hoge voet.

De pronkschaal heeft boven het vierkante voetstuk een vierzijdige balustervormige vaas in rijke neo-Lodewijk XIVde stijl met reliëfs waarin schelpen, voluten en looftakken; daarboven ligt een geprofileerde dekplaat waarop een achthoekig opzetstuk met florale ornamenten op de steel, die een geribbelde schaal draagt met twee voluutvormige hengsels aan de bovenzijde. Het tuinsieraad werd in de jaren '90 van de 20ste eeuw gerestaureerd.

Het TUINSIERAAD is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de hoge ornamentele waarde;