Werkhoven B 958
Beverweertseweg 60 e, 3985 RE te Werkhoven

Omschrijving onderdeel 12: KOETSHUIS.

In 1847 in neogotische stijl gebouwd koetshuis, gelegen in het park ten zuidoosten van de oprijlaan in het park; het gepleisterde gebouw op natuurstenen plint bezit een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag onder een schilddak met gesmoorde pannen gedekt; aan de westzijde van het dak zijn doorlopende dakkapellen toegevoegd; het middendeel van de westgevel telt drie bouwlagen in de vorm van een toren; middenin een dubbele deur, die aan de bovenzijde rond eindigt; in de deur een grill onder "ezelsrug" met een lelie in top; erboven een gietijzeren venster met eenzelfde omlijsting en daarboven een rond venster tussen "schietsleuven" (deze kenmerken bezit de toren aan alle vier zijden); de bovenzijde van de toren is voorzien van een rondboogfries; links en rechts van de dubbele deur een paardenhoofd; naast de deur gevelvelden die iets terugliggen en daarin aan beide kanten een venster, identiek aan het venster boven de deur; het geheel van ingangspartij en vensters is omgeven door pleisterwerk in rustica; de daarnaast gelegen gevelvelden kennen ieder twee hoge dubbele staldeuren, met goed gedetailleerd hang- en sluitwerk, waarvan het rechter paar is vervangen door vensters; in de kozijnen duimen voor luiken; de zuidgevel bezit twee dubbele vensters en een deur in het midden; op het dakvlak een dubbele dakkapel toegevoegd; oostgevel vele vensters, een deur; veel dakkapellen toegevoegd; de noordgevel bezit een deur met halfcirkelvormig bovenlicht en een dito venster ernaast; links van de deur eenvoudig dubbelvenster.

Aan het einde van de jaren '90 is het koetshuis witgeschilderd.

Het KOETSHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: