Werkhoven E 33
Beverweertseweg 65, 3985 RC te Werkhoven

Omschrijving onderdeel 13: BOERDERIJ 'MOLENHOEF'.

De dwarshuisboerderij met pannen zadeldak is in 1910 gebouwd voor baron H.J.K.J.W. van Heeckeren van Enghuizen ter vervanging van de oude 17de-eeuwse boerderij. De meest karakteristieke elementen van de boerderij zijn het siermetselwerk in gele baksteen, de schuifvensters met luiken geschilderd in Beverweertse kleuren en het drielichtsvenster met een hardstenen omlijsting op de verdieping. De naam 'Molenhoef' is ontleend aan de oude korenmolen die gestaan heeft op de hoek van de Molenhoeflaan en de Beverweertseweg tot de nieuwe molen aan de Werkhovenseweg in 1882 in gebruik werd genomen.

De boerderij werd in 2002 gerestaureerd, waarbij in veel venster- en deuropeningen van het bedrijfsgedeelte glas is gezet.

De BOERDERIJ 'MOLENHOEF' is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse boerderij behorende bij een historische buitenplaats;

- vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats;

- vanwege de zichtrelatie met het kasteel en binnenpark;