Driebergen-Rijsenburg C 822
Langbroekerdijk 6, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 14: HUIS 'VOORLAAN'.

Het bakstenen woonhuis met pannen zadeldak is in 1880 gebouwd als dienstwoning bij kasteel Beverweert. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft op de begane grond een deur met bovenlicht geflankeerd door een zesruits schuifvenster met luiken. Op de zolderverdieping is in 1964 een klein draaivenster aangebracht op de plaats van een rond venster. Eronder bevindt zich in stucwerk een gevelplaat met de naam Voorlaan en het jaartal 1880 erop. In de zijgevels zijn eveneens zesruits schuifvensters aangebracht. De luiken zijn geschilderd in de kleuren van Beverweert. Het huis werd in 2000 gerestaureerd.

Het HUIS 'VOORLAAN' is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- als gaaf voorbeeld van een laat 19de-eeuwse dienstwoning behorende bij een historische buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarden en markante beeldbepalende ligging in de historische parkaanleg van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw