526386 - Het Berghuisje
De Laagt 8, 3951 KC te Maarn

Omschrijving onderdeel 1

HOOFDGEBOUW (Het Berghuisje). Aan de hoge zijde van de alpenweide ligt een oorspronkelijk verdiepingloos en éénbeukig jachthuis gebouwd tussen 1837-1840 in een mengeling van chalet- en neogotische stijl door de (tuin)architect J.D. Zocher jr. Kort voor 1920 is het huisje met een verdieping verhoogd en aan de achterzijde uitgebreid met een trappenhuis door architect J.W. Hanrath. Het jachthuis was sindsdien als zomerhuis en thans als woonhuis in gebruik. Het pand bestond oorspronkelijk uit een drieledige opzet met een iets vooruitspringend middendeel en twee even grote zijdelen. Thans is de plattegrond T-vormig ten gevolge van de aanbouw van het trappenhuis. Onder het linker zijdeel bevindt zich een kelder. Het huis bestaat uit een onderbouw van witgepleisterde baksteen (begane grond) en een bovenbouw van horizontaal en vertikaal geplaatste planken onder een flauw hellend zadeldak met steekkappen, voorzien van decoratieve daklijsten; op de nok twee gemetselde schoorstenen. Bij de verhoging zijn de spitsboogvensters met neogotische traceringen in het bovenlicht naar de verdieping verplaatst; op de begane grond zijn meerruits vensters en tuindeuren met paneelluiken toegepast. De voorgevel (oost) heeft een witgepleisterd middenrisaliet onder een steekkapje met aan weerszijden daarvan een venster met neogotische roedentracering, deze 19de-eeuwse vensters zijn als enige bij de verbouwing niet verplaatst. Over de gehele breedte van de gevel is een houten balkon bevestigd en voor de middenrisaliet staat een pergola. Rondom het huis ligt een smalle strook keitjes sierbestrating die voor het huis verbreedt tot een half rond. Hierin opgenomen een, thans niet goed leesbare, spreuk. In het INTERIEUR is de oorspronkelijke (Zocher) ruimte-indeling op de begane grond bewaard gebleven. Deze bestaat uit drie ruimten op een rij met elkaar verbonden door een korte met marmer belegde gang. In deze gang twee halfronde hoekkasten alsmede de deuren en de omlijstingen. In de middelste kamer bevindt zich een witgestucte kachelnis uit de bouwtijd. Andere interieur elementen zijn voorts te vinden in de decoratieve betegeling van wc en badkamer.

Het HOOFDGEBOUW (Het Berghuisje) is van algemeen belang:

- vanwege de markante ligging boven de alpenweide met uitzicht tot de Amerongse Berg;