526386 - Het Berghuisje
Maarn A 927
Maarn A 885
Maarn A 886
Bij De Laagt 8, 3951 KC te Maarn

Omschrijving onderdeel 2

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De 19de-eeuwse aanleg in 'Zwitserse' landschapsstijl is vermoedelijk van de hand van tuinarchitect J.D. Zocher jr. Gebruikmakend van het natuurlijke reliëf van het terrein is voor het huis een omlaag lopende glooiende weide gecreëerd (uit het bos gespaard) omsloten door coulissewanden van het omringende bos met vergezichten onder andere naar de Amerongse berg en als 'point de vue' de boerderij De Laagt. De weide is als 'alm' aangelegd en ingericht met clumbs van (rode) beuk. Doordat de boomgroepen en het omringende bos thans enigszins zijn uitgegroeid, zijn de zichtlijnen op De Laagt en in zuidoostwaartse richting niet meer duidelijk aanwezig. Oorspronkelijk liepen twee gebogen paden door de weide naar beneden, waarvan er één resteert. Op oude Topografische Militaire Kaarten is rondom de weide een lobvormig padenpatroon door het bos te zien, dat thans niet meer aanwezig is.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de aanleg in landschapsstijl met weide en verschillende zichten, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr.;

- vanwege de weide die als alm is aangelegd en als zodanig is de aanleg een belangrijk voorbeeld van een in 'Zwitserse' stijl aangelegd buitenplaatspark uit de eerste helft van de 19de eeuw;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Landschapsstijl