526386 - Het Berghuisje
De Laagt 2 a, 3951 KC te Maarn

Omschrijving onderdeel 5

SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT'. Aan de oostzijde van de weide ligt boerderij 'De Laagt', die wegens verbouwingen niet beschermenswaardig is, met daarnaast een gaaf bewaard gebleven bakstenen schuur uit circa 1890 Zowel de boerderij als de schuur zijn inmiddels in eigendom afgescheiden van de buitenplaats. De schuur is gebouwd in eenvoudige chalet stijl. De bakstenen gevels zijn vrij plastisch vormgegeven met hoge verspringende plint en verdiept liggende vensters. De op T-vormige grondslag opgetrokken schuur bestaat uit twee bouwvolumes: een langwerpig bouwblok van één bouwlaag en een zolderverdieping onder een flauw hellend zadeldak met overstek gesteund door schoren en haaks daarop een rechthoekig verdiepingloos bouwblok eveneens onder een flauw hellend zadeldak. De frontgevel (west) heeft links een getoogde inrijdeur met daarboven de zolderverdieping, met vooruitspringend metselwerk, waarin twee afgeschuinde luiken (direct onder de daklijst) in op zijn genomen. De zuidgevel heeft twee dubbele rondboog inrijdeuren geflankeerd door verdiept liggende rondboogvensters en een rond topvenster.

De SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT' is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving in chalet stijl, waarvan de schuur het meest gave voorbeeld is;

- vanwege de beeldbepalende ligging en 'point de vue' in de tuinaanleg;

- vanwege de ensemblewaarde;