Aalburg E 2575
Grotestraat 40, 4264 RM te Veen

Inleiding

Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ van het Altenase dwarsdeeltype, daterend uit 1831. Het pand is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Het ligt met de nok haaks op de straat en een sloot. Schuin voor het huis het geknotte restant van een forse beuk. Het huis is in gebruik als woonhuis en kantoor met garage.

Omschrijving

De eenlaagse boerderij op rechthoekige plattegrond is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit handgevormde baksteen in kruisverband. Het zadeldak met wolfseinden is gedekt met riet. Op de scheiding van woon- en voormalig bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de nok. De symmetrische 5-assige voorgevel heeft aan weerszijden van een paneeldeur met later glas en een bovenlicht met afgeronde hoeken twee vensters met 6-ruits schuiframen en dubbele opgeklampte luiken. De hoofdingang is monumentaal omlijst door hardstenen basementen waarop houten pilasters met spaarvelden en een geprofileerde kroonlijst. De vensters zijn aan de bovenzijde voorzien van strekken, aan de onderzijde van rollagen. Op zolderniveau twee 4-ruits kantelramen, op de vliering onder het wolfseinde een klein 4-ruits raam. Staafankers, onder de dakschuinte gebogen. Het middelste, tussen de vensters van de zolder draagt het jaartal 1831. De gevel links, met zeer lange staafankers, heeft twee hoge smalle 3-ruits schuiframen met enkele opgeklampte luiken. Voorts een keldervenster waarboven het venster van de oorspronkelijke opkamer. Daarboven een 6-ruits venster dat de daklijn doorbreekt en waarvoor een staart in de rieten kap is gemaakt. Links twee 6-ruits schuiframen met dubbele opgeklampte luiken. Na een bouwnaad begint het vroegere bedrijfsgedeelte. Een nieuw groot venster met dubbele luiken, een wc-raampje en een voordeur met bovenlicht duiden op een tweede woning, mogelijk ter plaatse van de oorspronkelijke deeldeuren. Voorts een hooggeplaatst venster als voren, wellicht vroeger een hooiluik, een deur met glas in het bovenste deel en een bovenlicht. Uiterst links dubbele deuren in korfboog met strekken, toegang gevend tot het koetshuis. De achtergevel heeft links een paneeldeur met vierruits glasdeel in bovenste helft. Rechts twee 12-ruits ramen met dubbele opgeklampte luiken. Op zolderniveau twee 4-ruits kantelramen. Op vlieringniveau een klein 4-ruits raam. Stroomlaag, vlechtingen, staafankers. Alle gevels zijn gestraald, de ramen en kozijnen crème, de deuren en luiken standgroen geschilderd.

Het oude interieur van het woonhuis is deels gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Ook de oude indeling is grotendeels gebleven. Achter de voordeur een lange gang met zwart-geel-witte tegeltjes met decoratief motief van rond 1930. Oude kozijnen met paneeldeuren. De kamer links met hardstenen schoorsteenmantel uit de bouwtijd. De kamers rechtsvoor en rechtsachter doorgebroken. Grijze gepolijste Belgische schoorsteenmantel van elders. Oude balkenplafonds met kraalprofiel. Links in de gang deelbaar deur/vloerluik naar kelder, 4 treden met rode plavuizen. Kelder met balkenzoldering. Opkamer geopend tot trappenhuis met nieuwe trap. Op zolder zes traditionele grenen spantjukken, met dekbalk en schoren, pen-gat-verbindingen. Daarop een driehoeksspant met spruitbalk, gespijkerd. Nokgording. In het achterhuis een hardstenen spoelbak met kastjes en paneeldeuren, alsmede een pomp met messing kranen. In het koetshuis een balkenplafond en een vloer van klinkers.

Waardering

De kortgevelboerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kortgevelboerderij van het Altenase dwarsdeeltype. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het vormt een onderdeel van de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp en is straatbeeldbepalend.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)