Aalburg F 4573
Maasdijk 45, 4261 AD te Wijk en Aalburg
Maasdijk 49, 4261 AD te Wijk en Aalburg

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ van het Altenase type met middenlangsdeel, daterend uit XIXA. Het pand is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Het pand ligt met de korte voorgevel aan de dijk, op de hoek van de Polstraat. In het pand is een tweede woning ondergebracht.

Omschrijving

De eenlaagse boerderij op rechthoekige plattegrond is boven een in machinale baksteen vernieuwde plint opgetrokken uit gele IJsselsteen in kruisverband. Het rieten zadeldak is aan beide zijden afgewolfd. Op de scheiding van woon- en bedrijfsruimte staat een gemetselde schoorsteen op de nok. De asymmetrische voorgevel heeft uiterst links een kelderlicht met daarboven een opkamervenster met 6-ruits schuifraam en dubbele luiken met spiegelklamp. Voorts een vernieuwde voordeur met hoog stootbord en twee verticale ribben alsmede een bovenlicht. Rechts twee vensters met 6-ruits schuiframen en dubbele luiken met spiegelklamp. Op zolderniveau in het midden een deels met rabatdelen gedichte laaddeur. (Binnen wordt een losse plank bewaard die in het kozijn gehaakt kan worden en uitkomt op de dijk.) In het bovenste deel een venster met twee openslaande 3-ruits ramen. Rechts een soortgelijk venster, links nog het oorspronkelijke 4-ruits schuifraam. Op de vliering onder het wolfseinde een venster met 9-ruits raam. De deur en alle ramen hebben aan de bovenzijde strekken en onder rollagen. Vlechtingen en staafankers. Kozijnen en ramen zijn wit, deuren en luiken middengroen geschilderd. De lange linker zijgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte een venster met 6-ruits schuifraam en duimen. Het bedrijfsgedeelte is in 1973 na stormschade in machinale waalformaatbaksteen vernieuwd. Hierin een nieuw venster met 6-ruits raam, deur met glas in de bovenste helft en vier gedeelde betonnen stalramen. Zeer lange staafankers. De lange rechter zijgevel heeft uiterst links een deur en twee hoog geplaatste vensters met vernieuwde ramen. Het vernieuwde bedrijfsgedeelte heeft twee staldeuren en vier getoogde 4-ruits stalramen. In de zijgevel zijn de opgelegde balken met ingemetselde delen van stijlen zichtbaar. De achtergevel is opgetrokken rond 1930 in machinale steen; de geveltop is in 1973 na stormschade in waalsteen vernieuwd. In het midden dubbele schuifdeuren met ieder een 15-ruits venster in het bovenste deel, toegang gevend tot de middenlangsdeel. Uiterst links en rechts een staldeur onder een betonnen latei. Onder het wolfseind een getoogd venster met kruisroeden. Vlechtingen, staafankers.

Het oude interieur en de oude indeling zijn grotendeels intact gebleven. Oude balkenplafonds met kraalprofiel, deels afgetimmerd. Een bedstee met paneeldeuren. In de woonkamer van de woning op nr. 45, die deels in de bedrijfsruimte is gerealiseerd een tweekleurig gehoute schoorsteenmantel met voluutconsoles. Aan weerszijden bedsteden. Met drie treden komt men in de centrale gang, van daaruit met twee treden in de opkamer met houten kasten- en bedstedewand. Rechts van de opkamerdeur de toegang met 4 treden tot de kelder met tongewelf. Het bedrijfsgedeelte kent drie hoge dekbalkgebinten met schoren. De balkkoppen zijn op stijlen in de buitenmuur opgelegd en aldaar zichtbaar. Ruim onder de dekbalk is op klossen die aan de gebintstijlen bevestigd zijn een hooizolder gemaakt. Op de dekbalken staat een houten kap uit 1973. Boven het voorhuis twee spantjukken, deels van rondhout met ingehakte telmerken. Daarop driehoeksspanten met spruitbalk. Nokgording. Op zolder een uit IJsselsteen gemetselde haakse brandmuur.

Waardering

De kortgevelboerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kortgevelboerderij met elementen van het Altenase type zonder dwarsdeel, maar met dekbalkgebinten. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft als onderdeel van de dijkbebouwing samen met de overige historische dijkboerderijen ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp en is straatbeeldbepalend.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)