Hooge en Lage Zwaluwe L 777
Streeplandsedijk 2, 4926 PK te Lage Zwaluwe

Inleiding

Kleine boerderij uit XIXA, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand met aangebouwde schuur ligt op een klein erf met een notenboom en enkele fruitbomen in het gehucht Hoekske. De oorspronkelijke voordeur ligt aan de van de straat afgekeerde zijde.

Omschrijving

BOERDERIJ, bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur. Het bescheiden eenlaagse woonhuis op rechthoekige plattegrond is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit oranje-gele IJsselsteen in kruisverband. Het zadeldak tussen tuitgevels, aan de buitenzijde uitlopend in een schoorsteen, is gedekt met verbeterde oranjerode Hollandse dakpannen.

De drie-assige voorgevel, die op de polder uitziet, heeft aan weerszijden van de voordeur met bovenlicht een venster met zesruits schuiframen (roedenverdeling links vereenvoudigd) en dubbele opgeklampte luiken. Rollagen boven en onder. Staafankers.

De korte tuitgevel links heeft uiterst links een aanbouw onder minder steil lessenaardak. Links en rechts een klein venster met zesruits schuifraam en opgeklampt luik. Op zolderniveau links en rechts een klein venster zonder roeden. Staafankers.

De lange gevel links wordt voor de rechterhelft verdekt door een gepleisterde aanbouw met nieuwe deur. Links een getralied keldervenster, schuin erboven het opkamervenster met tweeruits schuifraam en opgeklampt luik. De gepleisterde plint ontbreekt hier. Uiterst links een rond 1950 aangebouwde berging in machinale steen onder lessenaardak. Deur in kopgevel.

De ramen en kozijnen zijn wit, de deuren en luiken dieprood geschilderd.

\t

Inwendig is de oude indeling grotendeels ongewijzigd gebleven. In de aanbouw een keuken, daarachter een woonkamer met een houten scheidingswand met paneeldeuren, pilasters en een gekorniste geprofileerde kroonlijst. Bedstede in kast veranderd. Verlaagd houten plafond. Houtwerk crème, deuren lichtgroen geverfd. Vanuit de keuken via drie treden toegang tot kleine ondiepe kelder onder balkenplafond. Gesmoorde plavuizen. Daarboven de opkamer. Op zolder twee simpele eiken spanten met spruitbalk en hanenbalk. Kap nieuw beschoten.

Tegen een korte topgevel van het woonhuis staat op een voeting van donkerbruine handvormsteen een grotere gepotdekselde en geteerde schuur onder zadeldak met gesmoorde en rode Hollandse pannen. Iets rechts uit het midden de dubbele deeldeuren (van binnen met spiegelklamp en andreaskruis), toegang verlenend tot een middenlangsdeel. De linker deur is deelbaar. De gevel links van de deuren uit handvormbaksteen met klein getralied raampje. Ervóór een aanbouw onder golfplaten lessenaardak met gepotdekselde wanden en een witgeschilderd vierruits raam. Uiterst rechts de aangebouwde berging onder minder steil lessenaardak.

De lange gevel links heeft drie deelbare en opgeklampte deuren met een klein ruitje in het bovendeel. Deels oude gesmede gehengen.

Inwendig drie zorgvuldig vervaardigde eiken gebinten met pen-en-gatverbindingen, korte gehakte telmerken en ornamentaal bewerkte stijlen. De gepotdekselde eindgevel heeft binnen een vakwerkconstructie van stijlen en regels. De zijwanden hebben stijlen met een dekbalk als muurplaat. De driebeukige ruimte wordt overspannen door een dekbalk die in de buitenste stijlen ingelaten is en op de twee middenstijlen opgelegd. De dekbalk is alleen in de buitenste beuken afgeschoord op de stijlen, zodat een vrije middenlangsdeel ontstaat. De stijlen langs de deel zijn met geometrische ornamenten in vlakreliëf versierd en met kleur ingevuld (groen en wit). Op de dekbalk een A-spant met spruitbalk en hanenbalk. De linker beuk is met een oude houten wand afgeschoten ten behoeve van een koestal. Hooizolder, deels op slietjes.

Waardering

De kleine BOERDERIJ, bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur, is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kleine boerderij in een West-Brabantse polder. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de geornamenteerde stijlen van de gebintconstructie in de schuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dijkgehucht Hoekske en het is straatbeeldbepalend.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)