Aalburg F 2554
Veldstraat 15, 4261 TA te Wijk en Aalburg
Veldstraat 17, 4261 TA te Wijk en Aalburg

Inleiding

Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ, daterend van XVIIB-XIXA. Het pand is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Het pand is in gebruik als woning met berging. Op het erf hoogstam fruitbomen. Op het erf een sluitsteen met de tekst PH VH P.B.M. 1757.

Omschrijving

Het eenlaagse pand op L-vormige plattegrond is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit oranjegele IJsselsteen in kruisverband. Het samengestelde dak, boven het bedrijfsgedeelte hoger dan boven het woonhuis, is gedekt met riet. Ter plaatse van de schouw rijst een gemetselde schoorsteen met bakstenen hoekversiering op de nok van het woonhuisgedeelte hoog op. De voorgevel heeft links van de oude voordeur met bovenkalf op consoles en bovenlicht (gietijzeren levensboom niet origineel) een venster met 9-ruits schuifraam en duimen. Rechts van de deur twee identieke vensters. Deur en ramen, alle even hoog zijn voorzien van rollagen. Op zolderniveau bevindt zich een vrij groot asymmetrisch geplaatst 9-ruits raam. Onder de dakschuinte vlechtingen. Staafankers. Uiterst links bevindt zich een lagere aanbouw onder aangekapt rieten zadeldak met twee gewijzigde vensters met 20-ruits schuiframen en staafankers. De puntgevel links met vlechtingen loopt uit in een gemetselde schoorsteen. In de topgevel op zolderniveau links een klein kozijn met doorlopende boven- en onderdorpel, rechts een 6-ruits raam. Op de begane grond uiterst links en uiterst rechts een smal hoog venster met 10-ruits schuifraam. Staafankers. De gevel rechts heeft ter plaatse van het woonhuis een venster met 9-ruits schuifraam, vervolgens een bouwnaad in de vorm van een staande tand, waarna het dak hoger aanzet, een groot 12-ruits raam en een deelbare deur met oud hang- en sluitwerk en schuine weldorpel. De dubbele deeldeuren van de dwarsdeel zijn in ca.1985 vervangen. Uiterst rechts nog een nieuw klein raam en een staldeur. Staafankers. De achtergevel is in 1983 geheel nieuw opgetrokken uit hergebruikte IJsselsteen. In het benedendeel bevinden zich twee kleine raampjes met kruisroeden. Onder het wolfseinde een kozijn met middenstijl en twee ramen met kruisroeden. Staafankers, vlechtingen en stroomlaag. De linkerzijgevel van het bedrijfsgedeelte is in ca. 1948 vervangen, daarin o.a. twee betonnen zesdelige stalramen en twee staldeuren, keukendeur met glas.

Het oude interieur van de voormalige boerderij is in hoge mate gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Ook de oude indeling is grotendeels gebleven. Oude balkenplafonds met brede delen. In de aanbouw een kamer met verhoogde vloedvloer en twee geprofileerde balkconsoles, ca. 1650. Bedsteden met paneeldeuren. Oude deuren met spiegelklamp en oud hang- en sluitwerk. Gewelfde kelder met zes stenen treden en korfboogvormige doorsnede. Het veel hoger opgaande bedrijfsgedeelte, dat later dan het woonhuis gedateerd moet worden, heeft twee gebintjukken met dubbele ankerbalk en schoren van grenenhout, gehakte telmerken, wellicht XIXA. Op de bovenste ankerbalk driehoeksspanten met spruitbalk en hanenbalk. Brandgevel met opgelegde balk en spantconstructie.

\t

Waardering

De voormalige kortgevelboerderij uit XVIIB-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een vroege kortgevelboerderij in het Land van Altena, die successievelijk uitgebreid is. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de schilderachtige compositie en diverse onderdelen van het interieur. Het pand heeft bouwhistorische betekenis vanwege de afleesbare ontwikkeling en de bijzondere dubbele ankerbalkconstructie. Het pand is straatbeeldbepalend.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)