Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526443
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 mei 2004
Kadaster deel/nr: 
15160/133
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Halderberge
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoeven
X-Y coördinaat: 
99567 - 399379

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE uit 1783 in de stijl van het Neo-Classicisme, prominent gelegen aan de hoofdstraat van het dorp. Het langgerekte tweelaagse gebouw onder schilddak is geheel gepleisterd en heeft een monumentale ingang en koetspoort. Verbouwd in 1913, 1948, 1968, 1972 en 1998. Van 1929 tot 1998 is de pastorie in gebruik geweest als gemeentehuis van de voormalige gemeente Hoeven.

Omschrijving

Het deels onderkelderde, geheel gepleisterde gebouw is opgetrokken op een langgerekte rechthoekige plattegrond. Het schilddak is gedekt met leien in Maasdekking. Op het linker uiteinde van de nok een smeedijzeren windvaan met Art Nouveau ornament en het jaartal 1913. Vereenvoudigde geprofileerde kroonlijst met voluutvormige consoles. In de lichtgrijs geschilderde pleister van de achtassige voorgevel zijn door middel van schijnvoegen grote steenblokken geïmiteerd. Van de oorspronkelijk drie getraliede keldervensters links van de ingang, die deels onder het maaiveld liggen, zijn er twee dichtgezet. De monumentale ingang heeft een hardstenen stoep met drie treden en een ornamentaal gebeeldhouwde hardstenen deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl. De voordeur uit ca. 1948 is vervangen door een paneeldeur met twee ruiten in het bovenste gedeelte. In het bovenlicht zit een gietijzeren levensboom. De koetspoort heeft een halfcirkelvormige geprofileerde omlijsting met sluitsteen in pleister. De sluitsteen is afgedekt met het voormalig gemeentewapen. De doorgang is overkluisd met een in baksteen gemetseld tongewelf met halverwege een gordelboog. De doorgang wordt afgesloten door een smeedijzeren hekwerk uit XXA. De veertien vensters met 6-ruits schuiframen zijn gevat in hardstenen kozijnen. De middenstijlen van de bovenlichten waren oorspronkelijk van metaal, maar zijn op de verdieping in 1999 vervangen door hout. De ramen zijn voorzien van onbeweeglijk op de muur gemonteerde persiennes, die evenals de voordeur standgroen geschilderd zijn. De zijgevel aan het Raadhuisplein is geheel blind en gepleisterd. Van de vier voluutvormige consoles onder de kroonlijst zijn er twee vereenvoudigd. De oorspronkelijke achtergevel is door latere aanbouwen, die inmiddels gesloopt zijn, deels onherkenbaar geworden. Deels bezit de achtergevel dezelfde vensters als de voorgevel. Daarvan zijn de vensters op de begane grond voorzien van persiennes. In het midden van de achtergevel een herplaatst [?] hardstenen poortje uit XVIIIA met een omblokte, geprofileerde halfcirkelvormige boog en een ornamentaal gebeeldhouwde sluitsteen. [Momenteel in verband met de verbouwing ingepakt en dus niet zichtbaar. Mogelijk afkomstig van het gesloopte Posthuis. Evt. later beschrijving toevoegen]

De oorspronkelijke indeling en aankleding is ten behoeve van de voormalige functie van gemeentehuis deels verloren gegaan. Alle deuren zijn vernieuwd, meestal ook de kozijnen. Vanuit de hal met gestuct plafond, lambrizering van schoonmetselwerk en rode tegelvloer uit ca. 1948, is de diepe kelder via een trap met twaalf stenen treden toegankelijk. [Kelder staat momenteel onder water en is niet toegankelijk. Er was ook geen licht. Evt. beschrijving later toevoegen] Links en rechts van de hal twee kamers, links met zware monumentale schouw en geschilderd gemeentewapen, ca. 1948. Recht tegenover de voordeur een achteringang met herplaatste hardstenen omlijsting (zie achtergevel). Een vernieuwde houten trap leidt naar boven, waar een tweetal kamers is. Een daarvan is de grote voormalige raadszaal met schouw uit ca. 1948, versierd met heraldische symbolen geschilderd gemeentewapen. In de achtergevel twee ronde raampjes met gebrandschilderd glas-in-lood waarop "harmonie" en "rechtvaardigheid" gesymboliseerd zijn. In deze zaal zijn drie oorspronkelijke moerbalken met ingelaten kinderbalken in het zicht gelaten. Halverwege de zaal een raveling, denkelijk voor een schoorsteen tegen een verdwenen tussenwand. De balken vertonen haksporen ten behoeve van een vroegere bepleistering. Elders zijn boven verlaagde plafonds eenvoudige, met lijstwerk versierde stucplafonds zichtbaar. De beschoten kap van het huis is rond 1970 op moderne wijze geheel vernieuwd.

Waardering

Het pand vertegenwoordigt in zijn functie van voormalige pastorie en voormalig gemeentehuis een algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functies ontleent het cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een voormalig kerkelijk en wereldlijk bestuurscentrum op plaatselijk niveau. Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van vroeg achttiende-eeuws Neo Classicisme, vanwege de hardstenen poortomlijsting in de achtergevel en de decoraties in het interieur. Het pand heeft ensemblewaarde als prominent gelegen onderdeel van de historische dorpskern.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSt. Janstraat204741 APHoeven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HOEVEND3664

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerkelijke dienstwoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
17831783exactvervaardiging