Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526444
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 december 2003
Kadaster deel/nr: 
82810/5
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heusden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Drunen
X-Y coördinaat: 
136839 - 410987

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ met middenlangsdeel onder rieten zadeldak met wolfseinden. Het pand is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en dateert uit XVIIIc-XIXa. Zoals het merendeel van de overige bebouwing langs de Kleinestraat-Grotestraat staat ook dit pand enigszins schuin op de as van de straat. Vóór het huis, dat in gebruik is als woning, een brede ligusterhaag en een hortensia.

Omschrijving

De eenlaagse kortgevelboerderij op rechthoekige plattegrond is boven een gepleisterde plint grotendeels opgetrokken uit handgevormde IJsselsteen in kruisverband. Het zadeldak is gedekt met riet, de nok belegd met gesmoorde vorsten. Een gemetselde schoorsteen bevindt zich vrij vooraan op de nok. De vierassige voorgevel uit roodbruin gesausde IJsselsteen met knipvoegen heeft rechts uit het midden een oude paneeldeur met bovenlicht. Rechts een en links twee T-vensters met schuiframen in oude geprofileerde kozijnen. Hoge gepleisterde en grijs geschilderde plint met imitatie frijnslag. Deur en ramen, alle even hoog, zijn aan de bovenzijde voorzien van strekken van geslepen baksteen. Op zolderniveau een vierkant venster met vierruits schuifraam. Alle ramen hebben grijs geschilderde vensterbanken. Staafankers. De kozijnen zijn wit, ramen en deuren groen geschilderd. De lange gevel links is, boven een smalle gepleisterde en geteerde plint, licht gepleisterd en blauwgrijs geschilderd. Uiterst links bevindt zich ter plaatse van een voormalige deur een nieuw venster. Verder een deur in een oud kozijn, mogelijk toegang verschaffend tot de voormalige voorstal, waarnaast een klein vierkant venstertje met klapraam en kruisroeden. Deur en venster zijn beide voorzien van strekken. Het venstertje heeft een vensterbank van schuin geplaatste bakstenen. Ter plaatse van het oorspronkelijke woongedeelte een groot venster met vijfruits schuifraam, door reductie van het aantal ruiten in het schuifbare deel ontstaan uit een 9-ruits schuifraam. Boven en beneden rollagen. Uiterst rechts een hoog smal venster met twee- (oorspronkelijk drie-)ruits schuifraam en vensterbank. Staafankers. De lange gevel rechts, door middel van een smalle brandgang van het buurhuis gescheiden, heeft ter hoogte van het woongedeelte een groot venster met vierruits schuifraam. Verder een paneeldeur, waarvan het bovenste deel door glas vervangen is, en direkt ernaast een tweelichtvenster met middenstijl. Het rechterdeel heeft nog een luikje met oude gehengen. Het bedrijfsgedeelte vertoont een lunetvenster en zeer lange staafankers. Ook de rechter zijgevel is licht gepleisterd en blauwgrijs geschilderd. De smalle gepleisterde plint is geteerd. De achtergevel met wolfseind is in kruisverband opgetrokken uit roodbruine handgevormde baksteen van een groter formaat dan de andere gevels. De begane grond wordt aan het oog onttrokken door een aanbouw in kalkzandsteen onder golfplatendak uit ca. 1965. Daarboven is in het midden van de gevel een groot hooiluik in een getoogde en van dubbele strekken voorziene muuropening zichtbaar. Het luik heeft oude gesmede gehengen. Een sleufachtige opening zonder kozijn direkt erboven zorgt voor lichttoetreding. Sommige stootvoegen zijn geopend ten behoeve van ventilatie. Staafankers.

Inwendig is de voormalige schouw ingemetseld en de kelder dichtgestort. De oude indeling is grotendeels bewaard gebleven.

Waardering

De voormalige kortgevelboerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de streek kenmerkend type. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het heeft samen met de overige kortgevelboerderijen aan de straat, die als gevolg van de parcellering dezelfde schuine stand ten opzichte van de as van de weg vertonen, ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp. Het pand is straatbeeldbepalend.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGrotestraat475151 JCDrunen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DrunenL4542

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751925globaalvervaardiging