Oirschot F 5101
Nieuwstraat 6, 5688 BE te Oirschot

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XVII-XIXA. Het pand staat in de verstedelijkte dorpskern van Oirschot en ligt met de nok evenwijdig aan de straat.

Omschrijving

Het eenlaagse dorpswoonhuis heeft in aanleg een rechthoekige plattegrond. Het is boven een gepleisterde en donkergrijs geschilderde plint opgetrokken uit handgevormde baksteen en machinale steen, die geslempt en wit geschilderd is. Het schilddak is gedekt met gesmoorde Hollandse dakpannen met dito vorstpannen op nok en hoekkepers. In het midden van het achterdakvlak een gemetselde schoorsteen. De voorgevel heeft een vernieuwde voordeur met bovenlicht met afgeronde hoeken in oud kozijn. Links een en rechts twee vernieuwde vensters met zesruits schuiframen. Vernieuwde dubbele luiken. Lekdorpels. Rollagen boven deur en vensters, die alle even hoog zijn. Staafankers van ongelijke lengte. Uiterst rechts in het zicht een eiken gebintstijl met ankerbalksconstructie. Daarop opgelegde, elkaar kruisende eiken muurplaten. Rechts een smalle brandgang, afgesloten met een nieuwe deur. De rechter zijgevel is geheel blind. Stroomlaag onder muurplaat. De linker zijgevel vertoont diverse bouwsporen. Rechts een venster met zesruits schuifraam als voren. Staafankers. Aan de achtergevel een wigvormige aanbouw met gebogen muurverloop onder laag afhangend lessenaarsdak met deels ook rode Hollandse pannen.

De kozijnen zijn okerkleurig, de ramen wit en de deur en luiken standgroen geschilderd.

\t

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. In de linker zijgevel is de ankerbalk ingemetseld die aan de achterzijde op de grens met de aanbouw is opgelegd in een stijl en geschoord wordt door een korbeel. Deze constructie correspondeert met de ankerbalk in de rechter zijgevel. Hieruit ontstaat het beeld van een breed, eenbeukig huis met lagere zijbeuk aan de achterzijde. Sporen in het muurwerk geven aan dat het gaat om een mogelijk met vakwerk gevuld eenbeukig houtskelet dat in fasen gedurende XIXA zal zijn versteend.

Waardering

Het dorpswoonhuis uit XVII-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een dorpswoonhuis van respectabele ouderdom. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de zichtbare sporen van de verstening van een eenvoudig dorpshuis. Het is zeldzaam in typologisch opzicht als voorbeeld van een eenvoudig, aanvankelijk mogelijk eenbeukig dorpswoonhuis van hoge ouderdom. Het pand heeft ensemblewaarde door zijn situering in het beschermde dorpsgezicht Oirschot en is straatbeeldbepalend.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)