Rosmalen F 5023
Oude Baan-Oost 203, 5244 NE te Rosmalen

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ 'De Duinse Hoeve' van het hallehuistype met middenlangsdeel, voornamelijk daterend uit 1627 en 1856. Markante boerderij, afgezonderd gelegen op ruim landgoed met hoog opgaand geboomte. In de onmiddellijke omgeving eiken met een stamomtrek van ca. 200 cm en vijf linden ca. 175-300 cm.

Omschrijving

De boerderij is oorspronkelijk opgetrokken uit IJsselsteen onder een afgewolfd rieten dak met een brede voet van voornamelijk gesmoorde Hollandse pannen. Ter hoogte van de brandmuur tussen woon- en bedrijfsgedeelte staat op de nok met vorstpannen een gemetselde schoorsteen. De voorgevel, die van de openbare weg is afgewend, is boven een hoge gepleisterde plint gemetseld uit IJsselsteen met klezoren bij de gevelopeningen. Onder de schuine dakvlakken, waarvan het linker iets is opgetild, zitten vlechtingen. Ramen en deur zijn afgedekt met rollagen. De gevel is dun gesausd. De voordeur met gedeeld bovenlicht, die zoals alle kozijnen, ramen en luiken rond 1985 min of meer naar oud model vernieuwd zijn, bevindt zich links uit de middenas. Uiterst links een dubbel draairaam in kozijn met middenstijl en dubbele luiken. Vrijwel centraal in de voorgevel zit een venster met negenruits raam, uiterst rechts een soortgelijk venster, zij het iets kleiner, beide met dubbele luiken en oorspronkelijk uitgevoerd als schuifraam. Centraal op zolderniveau een klein venster met draairaam met kruisroeden. De onderdorpels van de vensters beneden zijn van beton. Drie staafankers. Vlak onder het wolfseinde steken de gordingen door de buitenmuren. De lange zijgevel rechts is van IJsselsteen met reparaties in hergebruikte oranjerode handgevormde baksteen. Stroomlagen. Op onregelmatige afstanden staan vijf latere steunberen. Ter hoogte van het woongedeelte een oud kozijn met draairaam en luik. Bij het bedrijfsgedeelte een dichtgezette deur, waarvoor het dak even opgelicht was, vervolgens een lage staldeur en twee vernieuwde tweedelige stalramen. De regelmatig ingedeelde lange zijgevel links is boven een hoge gepleisterde plint, mogelijk in 1856, vernieuwd met paarsbruine handgevormde baksteen in kruisverband. Daarin vier lunetvormige gietijzeren stalramen met gaffelvormige roeden en een dichte staldeur. Ter hoogte van de woning een keldervenster met tralies. De geheel symmetrische achtergevel dateert blijkens een inscriptie in de hardstenen sluitsteen in de steense korfboog met aanzetstenen boven de dubbele deeldeur uit 1856. Het metselwerk lijkt identiek aan dat van de linker zijgevel. Onder de schuine dakvlakken zitten vlechtingen. Midden boven de deeldeur een groot laadluik. Staafankers. De zijkanten van de achtergevel lopen uit in steunberen die in verband gemetseld zijn. De kozijnen en ramen zijn wit, de deuren en luiken standgroen geschilderd.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. De ankerbalk in de woonkeuken is omtimmerd, de schouw is achter een later muurtje verdwenen. Oude deurkozijnen met een oude deur. Geheel links naast de voordeur bevindt zich met drie stenen treden naar beneden een kelder met tongewelf. Opkamer met houten trap van vier treden. De schoorsteen boven het voorhuis is van IJsselsteen. In de kap boven het voorhuis enkele eiken sporen. In de voorstal een bedstede. In het bedrijfsgedeelte zijn vier eiken ankerbalkgebinten met schoren zichtbaar. Gehakte telmerken. Op de ankerbalken eiken trapeziumvormige spanten met twee koppelbalken boven elkaar en windschoren. Twee gordingen en rondhouten sporen. Een afwijkend spant van gezaagd grenenhout na oorlogsschade vernieuwd in 1946.

Waardering

De kortgevelboerderij met middenlangsdeel uit 1627 en 1856 is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzonder markant voorbeeld van een zich steeds verjongende boerderij van het hallehuistype. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig betrekkelijk gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand is historisch van belang vanwege de hoge ouderdom. Door zijn ligging op een landgoed met hoog opgaand geboomte vormt het een karakteristiek landschapselement.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)