Zaltbommel A 4373
Zaltbommel, Boschstraat

Omschrijving baarhuisje

Inleiding

BAARHUISJE, gelegen op de oude algemene begraafplaats aan de westzijde van de Boschstraat op het bastion "Het Ravelijn", waar in vroeger tijden het galgenveld was. Het baarhuisje dateert vermoedelijk uit 1810 en is gebouwd in neoclassicistische stijl.

Omschrijving

In baksteen gemetseld baarhuisje van één bouwlaag op nagenoeg vierkante grondslag, onder een met gesmoorde muldenpannen gedekt lessenaarsdak. Alle gevels zijn gepleisterd. De voor-, rechter, en achtergevel zijn hoog opgetrokken, zodat het dak vanaf de begraafplaats aan het zicht onttrokken is. Deze gevels hebben hoekpilasters met schijnvoegen en worden afgesloten met een hoofdgestel met houten kroonlijst. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden houten toegangsdeur met schijnpanelen, binnen zwaar geprofileerde omlijsting. Boven de deur een hardstenen plaat met tekst: "Deeze begraafplaats in 1810/aangelegd en sedert gebruikt/is in 1830 onder het bestuur/van Burgemeester O.P. Mastenbroek/tot eene begraafplaats voor/alle gezindten ingerigt/op den tegenwoordigen voet gebracht en voltooit." In de rechter zijgevel twee gietijzeren, meerruits rondboogvensters met op het porringpunt van de halve cirkel aan de bovenzijde een ronde schijf met bloemmotief. Boven de vensters een gepleisterde en geprofileerde halfronde waterlijst, die eindigt in kleine houten aanzetstukken. De linker zijgevel en achtergevel zijn blind. Het interieur is sober en bevat geen bijzondere elementen.

Baarhuisje is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- als representant van de funeraire geschiedenis van Zaltbommel;