Kemperbergerweg 15, 6816 RM te Arnhem

Onderdeel 1

Omschrijving HUIS als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" centraal gelegen op het terrein. Het huidige uiterlijk van het huis is grotendeels in 1907 in opdracht van M.J. mr van Pallandt tot stand gekomen rondom een 18e eeuwse kern. Het symmetrisch opgezette huis met nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. Aan de noordoostzijde bevindt zich een tweelaags aanbouw respectievelijk een eenlaags aanbouw met plat dak. Aan de zuidwestzijde een centrale entree met aan weerszijden een vensteras respectievelijk uiterst links (twee vensterassen) en uiterst rechts (een vensteras) een tweelaags uitbouw met plat dak waarvan de hoeken worden benadrukt door een stenen bol. De gevels worden grotendeels afgesloten door een fries, bakgoot met klossen waarboven een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde (holle) pannen met op de hoeken een gemetselde schoorsteen met helm. Op het plat bevindt zich een sierlijk vormgegeven ijzeren klokkentoren met klok en windvaan. In de gevels bevinden zich grotendeels zesruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door (scharnierende) persiennes aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag aan de onderzijde door een lekdorpel. In de dakschilden bevinden zich diverse regelmatig verdeelde dakkapellen met vierruits stolpramen met fronton, afgesloten door een aangekapt zadeldak. Het fronton van de dakkapel aan de zuidwestzijde betreft een geschulpte vorm met rocaille. Het rechthoekige hoofdvolume wordt op de hoeken benadrukt door (hoek)lisenen. De centraal gesitueerde entreepartijen worden benadrukt door een omlijsting met kroongestel en een dakkapel. In de zuidoost en de noordwestgevel krijgt de hele as meer nadruk door de flankering van het venster op de verdieping met voluutvormige klauwstukken. Het interieur is grotendeels bewaard gebleven zowel qua structuur als de diverse waardevolle onderdelen als paneeldeuren, wandafwerkingen, trappartijen, schoorsteenmantels en balkenplafonds zoals bijvoorbeeld de neo-renaissance schouw, het geschilderd doek met cassettenplafond, lambriseringen in lodewijk XIV. Het centrale plafondstuk in de eetkamer is met de restauratie aangebracht door H. Kurvers. Het huis is met het koetshuis verbonden middels een gebogen tuinmuur met aan weerszijden een doorgangspartij bestaande uit een halfronde houten deur afgesloten door een halfronde rollaag met aan weerszijden een vierkante pijler (geblokt met speklagen) bekroond door een niet oorspronkelijke stenen bol.

Waardering HUIS als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" centraal gelegen op het terrein grotendeels tot stand gekomen in 1907 rondom een 18e eeuwse kern. Het huis is van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: * Vanwege de herkenbaarheid van het in- en exterieur van het huis, in oorsprong daterend uit de 18e eeuws (symmetrie, interieur) met vroeg 20e eeuws uiterlijk (venters). * Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats en de historische aanleg in het bijzonder * Vanwege de situering te midden van de tuin- en parkaanleg

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats