Bij Kemperbergerweg 15, 6816 RM te Arnhem

Omschrijving onderdeel 2.

HISTORISCHE AANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" bestaande uit een tuin-, parkaanleg en een nutstuin ten westen van het huis. De huidige tuin- en parkaanleg kenmerkt zich door enkele rechte lanen (huidige begrenzing) en een tweetal vijvers uit de 18e eeuw, de ontsluiting aan de oostzijde en een strook bos langs de Kemperbergerweg uit de 19e eeuw en een aanleg in Gemengde Stijl uit de 20e eeuw die grotendeels het huidige uiterlijk bepaalt. Deze 20e-eeuwse aanleg kenmerkt zich door een aantal geometrische tuinen direct rondom het huis en een landschappelijke aanleg verder van het huis. De geometrische aanleg is in de huidige situatie onder meer nog herkenbaar aan de rozentuin, het voorplein en het gazon ten westen hiervan en het terras aan de zuidoostzijde van het huis met daarin opgenomen een gecementeerde cirkelvormige vijver met fontein. De landschappelijke aanleg kenmerkt zich door twee achter elkaar gelegen weiden omzoomd door diverse soorten naald- en loofhout met perspectief as vanuit het huis over de twee weiden en vice versa. De nutstuin ten westen van het koetshuis bestaat onder meer uit een boomgaard en een moestuin. Deze nutstuin wordt van de geometrische tuinaanleg gescheiden door een buxus- en/ of beukenhaag met aan de noordwestzijde een beukenberceau tussen twee open rechthoekige weiden. De erfscheiding van de buitenplaats bestaat aan de Kemperbergerweg en de zuidelijke Menthenbergseweg grotendeels uit een beukenhaag, aan de Menthenbergseweg bestaat deze deels uit knotwilgen. Een deel van de beukenhaag herhaalt zich aan de noordoostzijde van de Kemperbergerweg, wellicht daterend uit de 19e eeuw ten tijde van de uitbreiding van de buitenplaats met deze strook bos. In de loop van de 20e eeuw is een tuin met gazon en beukenhagen gerealiseerd ten westen van het koetshuis en is de berceau uitgebreid.

Waardering

HISTORISCHE AANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" bestaande uit een tuin-, parkaanleg en een nutstuin, is van algemeen architectuur-, cultuur-, tuinhistorisch belang:

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de herkenbaarheid van de aanleg in Gemengde Stijl grotendeels daterend uit het begin van de 20e eeuw met enkele onderdelen die dateren uit de 18e (lanen, vijvers) en 19e eeuw (strook bos, ontsluiting westzijde);

- vanwege de herkenbaarheid van de nutstuin onder meer bestaande uit een hoogstam boomgaard en een moestuin;

- vanwege de ouderdom van diverse buxus- en beukenhagen en de beukenberceau.

Gemengde tuinstijl