Kemperbergerweg 13, 6816 RM te Arnhem

Omschrijving onderdeel 3.

KOETSHUIS als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd ten westen van en verbonden met het hoofdgebouw middels een gebogen stenen muur. Het koetshuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag met een afgeplat/ omlopend schilddak met op de hoeken een gemetselde schoorsteen met afdekplaat. In het dakschild aan de zuidoostzijde bevinden zich drie regelmatig verdeelde dakkapellen identiek aan die van het hoofdgebouw aan de zuidwestzijde. Centraal in de zuidoostgevel bevindt zich een dubbele naar buitenslaande deur aan weerszijden geflankeerd door respectievelijk een smal segmentboogvormig venster met achtruits schuifraam (2x2+2), een groter segmentboogvormig venster met achtruits schuifraam (2x3+1) en een paneeldeur met vierruits segmentboogvormig bovenlicht. De zuidwestgevel is grotendeel gesloten met links in de gevel een venster en een deur met bovenlicht. Links tegen de noordwestgevel bevindt zich een eenlaagse aanbouw met plat dak, rechts bevindt zich een venster en tweemaal een deuropening met bovenlicht. Uiterst rechts bevindt zich een kleine aanbouw met plat dak. Voorheen bevond zich achter het koetshuis een boerderij waarvan de omtrek in het plaveisel nog herkenbaar is.

Waardering

KOETSHUIS als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd ten westen van het huis is van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de herkenbaarheid van een koetshuis (XIX/XXa);

- vanwege de toegepaste vorm, materialen en constructie;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met de overige onderdelen van de buitenplaats, het huis en de aanleg in het bijzonder;

- vanwege de ligging van het koetshuis aan een voorplein in de nabijheid van, en verbonden met het huis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)