Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526477
Complexnummer
526473 - Menthenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82966/113
Kadastrale aanduiding
Arnhem L 1232
Bij Kemperbergerweg 15, 6816 RM te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4.

TOEGANGSHEK als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de oostzijde aan de Kemperbergerweg. Het toegangshek is samengesteld uit een centrale ingangspartij aan weerszijden geflankeerd door gebogen vleugels. De centrale ingangspartij bestaat uit twee gemetselde pijlers met natuurstenen basement, natuurstenen fries met natuurstenen afdekplaat met bekroning. Tussen de pijlers twee draaibare vleugels bestaande uit smeedijzeren spijlen. Links en rechts van de pijlers bevindt zich een kleinere smeedijzeren spijlen draaivleugel ten behoeve van de voetganger. Links en rechts wordt hierop aangesloten door een gemetseld en gecementeerd basement met ezelsrug met daarop een smeedijzeren spijlenhek tussen identieke lagere vierkante pijlers zonder bekroning. Links betreft het zes pijlers, rechts vier.

Waardering

TOEGANGSHEK aan de Kemperbergerweg (XIX/ XXa) is van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de herkenbaarheid van het toegangshekwerk vanwege de detaillering, de toegepaste materialen en constructie waarbij onder meer gebruik is gemaakt van natuursteen, baksteen en smeedijzer;

- vanwege de ouderdom van het toegangshek;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het toegangshek met de overige onderdelen van de buitenplaats, de historische aanleg in het bijzonder.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526473. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen toegangshek

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing