Bij Kemperbergerweg 15, 6816 RM te Arnhem

Omschrijving onderdeel 5.

KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd ten westen van het hoofdgebouw. De kas is recent gerestaureerd, waarvan met name de onderbouw nog oorspronkelijk is. De glazen opbouw is gebaseerd op het oude ontwerp met een iets afwijkend glasformaat. Aan de oostzijde van de kas bevinden zich de resten van een voormalig pitkas, waarvan slechts een zijde nog overeind staat. Ten noordoosten van de kas haaks hierop bevinden zich vier koude bakken. De gemetselde put valt buiten de bescherming

Waardering

KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) is van algemeen architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde belang:

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de kas met pitkas en vier koude bakken met de overige onderdelen van de buitenplaats, de nutstuin in het bijzonder;

- vanwege de herkenbaarheid van de kas met pitkas en koude bakken vanwege de vorm, het toegepaste materiaal en constructie;

- vanwege de situering van de kas met pitkas en koude bakken in de nutstuin aan de westzijde van het hoofdgebouw als onderdeel van de nutstuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Broeikas