Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526479
Complexnummer
526473 - Menthenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82966/136
Kadastrale aanduiding
Arnhem L 1232
Bij Kemperbergerweg 15, 6816 RM te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6.

TUINSIERADEN (XVIII?) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg": a. ZONNEWIJZER gesitueerd aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw. De zonnewijzer bevindt zich op een natuurstenen balustervormige sokkel in relief. b. FONTEIN met VIJVER gesitueerd aan de zuidoostzijde van het hoofdgebouw. De fontein bevindt zich centraal in de cirkelvormige gecementeerde vijver. c. VAAS met SOKKEL gesitueerd aan de westzijde van het voorplein voor de verbindingsmuur tussen hoofdgebouw en koetshuis. De natuurstenen vaas bevindt zich op een natuurstenen sokkel. d. URNENVAAS met SOKKEL gesitueerd ten westen van het koetshuis vrijstaand. Het betreft een natuurstenen vierkante sokkel bestaande uit basement middenstuk en kroongestel met diverse profileringen waarop een urnenvaas met deksel rijk gedecoreerd met guirlandes. De handvaten van de urn worden gevormd door vrouwenfiguren. e. TRAP gesitueerd aan de noordwestzijde van het hoofdgebouw. De trap bestaat uit vier gecementeerde bakstenen treden aan weerszijden geflankeerd door een keermuur. Boven aan de trap bevindt zich op beide hoeken een natuurstenen geprofileerde sokkel. Op de sokkel bevinden zich niet oorspronkelijke siervazen.

Waardering

De TUINSIERADEN (zonnewijzer, fontein met vijver, vaas met sokkel, urnenvaas met sokkel, trap) zijn vanwege hun algemeen architectuur- en cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde van belang:

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de tuinsieraden met de overige onderdelen van de buitenplaats, de historische tuin- en parkaanleg en het hoofdgebouw in het bijzonder;

- vanwege de herkenbaarheid van de tuinsieraden vanwege de vorm, het toegepaste materiaal (natuursteen) en bewerking (profilering, detaillering);

- vanwege de situering van de tuinsieraden in de historische aanleg;

- vanwege de ouderdom daterend uit de 18e eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526473. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing