526504 - Schaepenburgh
's-Graveland A 1201
Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS.

In oorsprong vroeg 18de-eeuws, mogelijk ouder, hoofdhuis in 1818 ingrijpend verbouwd en vergroot tot de huidige opzet en uitmonstering. Het hoofdhuis vormt een ruimtelijke en architectonische eenheid met het koetshuis en de oranjerie. Het rechthoekige gebouw is twee bouwlagen hoog, onder een met pannen gedekt schilddak met hoekschoorstenen en voorzien van een kelder. De gepleisterde voorgevel is zeven traveeën breed en voorzien van een middenrisaliet, waarin de toegang met een stoeppartij waarboven een balkon gedragen door Ionische zuilen. De vensters zijn uitgevoerd met empire ramen en persiennes. De keldervensters zijn halfrond. Voorts in de vensterassen drie dakkapellen, waarvan de middelste een extra accent heeft door middel van een elegante versiering.

In de achtergevel zijn de middelste drie traveeën uitgebouwd tot een koepelkamer. Ook aan deze zijde empire ramen, persiennes en drie eenvoudiger dakkapellen. De zijgevels hebben een meer gesloten karakter met slechts enkele vensters en een deur.

Het inwendige van het gebouw is in gebruik als kantoor en de indeling en de afwerking is hier grotendeels op aangepast. Desondanks worden er nog de nodige oorspronkelijke detailleringen aangetroffen. In de hal stucplafond in empire stijl en marmeren vloer en lambrisering, stucplafonds in empire stijl in de koepelkamer en de zaal ten zuiden daarvan, trappenhuis met leuning en plat ovale balusters en een bovenlicht met glas-in-lood (XXA). In de kelder blijkt door de verschillende gewelfvormen, zowel troggewelven als stenen kruisgewelven iets van de oudere bouwgeschiedenis van het huis. Voorts zijn hier plavuizen vloeren en enkele paarse wandtegeltableaus aangetroffen.

Waardering

Het HOOFDHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh is van algemeen architectonisch en cultuurhistorisch belang:

- wegens de architectonische vormgeving;

- wegens de monumentale en functioneel-ruimtelijke relatie met het koetshuis en de oranjerie;