Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526506
Complexnummer
526504 - Schaepenburgh
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82788/198
Kadastrale aanduiding
Hilversum I 1820
's-Graveland A 298
Hilversum I 2570
's-Graveland A 300
's-Graveland A 1201
's-Graveland A 1599
's-Graveland A 302
Hilversum I 1211
Hilversum I 2008
's-Graveland A 1202
's-Graveland A 299
's-Graveland A 1110
's-Graveland A 301
Bij Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG.

De aanleg strekt zich uit over de volle lengte en breedte van het lange, smalle perceel. Deze vorm, incl. de scheisloten is de oorspronkelijke ontginningsaanleg. Aan de westzijde bevindt zich het ensemble van hoofdhuis met koetshuis en oranjerie. Ten noorden daarvan bevindt zich de voormalige moestuin, nog herkenbaar aan de slingermuren, maar thans op een klein stukje na niet meer als zodanig in gebruik. Direct achter het huis bevindt zich een enigszins verdiept gazon met enkele boomgroepen. Belangrijk is hier het stelsel van zichtassen naar ondermeer het tuinhuis, een grote solitaire beuk, de Brede laan en naar de slingervijver. Dit geheel incl. de paden is door Zocher in circa 1818 aangelegd, waarbij dus de Brede Laan en de tot slingervijver vergraven lindekom in de nieuwe aanleg zijn opgenomen. Op ongeveer 1/3 van de Bredelaan resteert ook nog een tweede 18de-eeuwse laan, die de Bredelaan loodrecht kruist. Het deel van de aanleg ten oosten van de dwarslaan wordt sterk bepaald door het slingerwater, dat in dit deel nagenoeg over de gehele diagonaal is aangelegd. Het water doorsnijdt een grote weide, resp. de Geitenkamp en de Ezelskamp geheten. Een derde weide, het "Ongelegenkamp" bevindt zich in het uiterste oosten van het perceel. De weiden worden door fraaie boomgroepen omgeven en er staan enkele solitairen in.

Op het punt waar het slingerwater zich tot een vijver verbreedt, wordt de Bredelaan tot een cirkelsegment gebogen. Dit deel wordt "Halve Maan" genoemd. Ook dit geheel, het water, de weiden en enkele van de paden behoren tot de aanleg van Zocher. Het geheel wordt omgeven door een parkbos, waarin behalve de paden van Zocher in later tijd ook nog andere paden zijn ontstaan.

Waardering

De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh is van algemeen cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- wegens de nog goed herkenbare 17de-eeuwse ontginningsvorm van het perceel;

- wegens de nog aanwezige belangrijke 18de-eeuwse elementen, m.n. de aanleg van het hoofdhuis met bijgebouwen, oranjerie en de Bredelaan;

- als onderdeel van het oeuvre van landschapsarchitect J.D. Zocher jr.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526504. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1815
1820
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing