526504 - Schaepenburgh
's-Graveland A 1201
Bij Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE.

Ten noorden van het voorplein gelegen oranjerie, van 18de-eeuwse oorsprong. De oranjerie vormt een ruimtelijke en architectonische eenheid met het hoofdhuis en het koetshuis.

De oranjerie is tweebeukig en daardoor nagenoeg vierkant van vorm, één bouwlaag hoog en voorzien van een met pannen gedekt schilddak. Het opmerkelijkst is de afwerking van de gevels met sierpleisterwerk in de vorm van natuursteenblokken met rusticawerk. De voorgevel vertoont een regelmatige indeling van vijf traveeën met een geaccentueerd midden. In de vijf assen de met roedeverdeelde glasdeuren voorzien van luiken. De westgevel heeft twee grote deuren en twee kleinere vensters. De achter- en oostgevel zijn geslotener van karakter met slechts enkele vensters en een deur.

Het inwendige van het gebouw is geheel ingedeeld voor kantoorgebruik.

De ORANJERIE is van algemeen cultuurhistorisch belang: