526504 - Schaepenburgh
's-Graveland A 1201
Bij Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 6: TUINHUIS.

Aan de zuidzijde van het perceel gelegen houten tuinhuis, op een belangrijke zichtas vanuit het huis en door zijn verhoogde ligging van dominerende betekenis op het verdiepte gazon ter plaatse. Het tuinhuis is gebouwd in circa 1820 mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr. Het gebouw is opgetrokken in neoclassicistische stijl, met als meest opvallende element de geprononceerde portico voor de driezijdig uitbouw. De portico, met kroonlijst en timpaan rust op dubbele Ionische zuilen, die hun tegenhanger vinden in dubbele Ionische pilasters in de gevel van het gebouw. Voorts zijn er geblokte hoekpilasters en in elk van de drie zijden een deur in omlijsting aangebracht. Het inwendige van het gebouw is in de jaren 1990 gerestaureerd en daarbij deels op eigentijdse wijze vormgegeven.

Waardering

Het TUINHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh is van algemeen architectonisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de architectonische vormgeving, neoclassicisme, mogelijk door J.D. Zocher jr.;

- wegens de ouderdom;