526504 - Schaepenburgh
's-Graveland A 1201
Bij Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER.

Aan de zuidzijde van het perceel tussen 1802 en 1813 gebouwde ijskelder. De kelder is in de aanleg herkenbaar als begroeide heuvel. De toegang bevindt zich aan de noordzijde en vertoont zich als een (vernieuwde) deur tussen twee zeer zwaar uitgevoerde gemetselde keermuren. De kelder is cirkelvormig en gedekt met een gewelf. Vanaf de door vleugelmuren begeleide toegang leidt een korte gebogen gang naar het inwendige (quadrantportaal).

De ijskelder is thans in verblijf als vleermuizenslaapplaats.

Waardering

De IJSKELDER, behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de markante ligging;

- wegens zijn functionele betekenis voor de buitenplaats;

- als inmiddels relatief zeldzaam voorbeeld van een gebouwtype dat de historische koeltechniek representeert.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder