526504 - Schaepenburgh
's-Graveland A 1201
Bij Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 9: SLANGENMUUR (9A) met MUURKAS (9B).

9A: Slangenmuur van omstreeks 1735 aan de noordwestzijde van het perceel, feitelijk bestaande uit twee identieke muren, waartussen een ruime doorgang met houten poortdeuren. De vorm van de muren is identiek, vrij kleine ondiepe slingers, maar de achterste muur is uitgevoerd in voor de 18de eeuw ongewoon grote baksteen, die echter wel uit deze tijd schijnt te dateren en geen hergebruikt ouder materiaal is. Deze muur heeft bovendien nog een kort, vlak deel haaks op het eind geplaatst. Tegen de buitenzijde zijn hier en daar steunberen gemetseld om de muur tegen omvallen te behoeden. De muur is de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland en vertoont in zijn vorm sterke overeenkomsten met die van Hilverbeek.

De SLANGENMUUR, behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functionele betekenis voor de buitenplaats;

- als voorbeeld van een inmiddels vrij zeldzaam bouwtype.

9B: Tegen de achterste muur is in de tweede helft van de 19de-eeuw een muurkas gebouwd. Het bouwwerk is van rode baksteen opgetrokken tegen de muur en ligt onder een lessenaarsdak. In de korte zijde een toegangsdeur.

De MUURKAS behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh is van algemeen belang:

- wegens de functionele betekenis voor de buitenplaats.