526504 - Schaepenburgh
's-Graveland A 1202
Bij Noordereinde 60, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 10: TWEE BRUGGEN.

Over het slingerwater/slingervijver liggen twee 19de-eeuwse bruggen, één aan de noordwestzijde (10A) en één aan de zuidoostzijde (10B).

10A: Brug met opzet bestaande uit een houten loopvlak op ijzeren liggers die worden ondersteund door ijzeren kolommen. Op de brug een eenvoudige balie. De brug in het noordwesten (10A) is breder en heeft een vlakker verloop. Deze brug wordt ook wel aangeduid met "boerenbrug".

10B: Brug met opzet bestaande uit een houten loopvlak op ijzeren liggers die worden ondersteund door ijzeren klommen. Op de brug een eenvoudige ijzeren balie. De brug in het zuidoosten (10B) is smaller, maar heeft een hoger, meer gebogen verloop.

BRUGGEN, behorend tot de historische buitenplaats Schaepenburgh zijn van belang:

- wegens de ouderdom;