Stalbergweg 1, 5913 BH te Venlo

Inleiding

Vrijstaand herenhuis op de hoek van de van Rijnsingel en de Stalbergweg, gebouwd omstreeks het laatste kwart van de 19de eeuw, destijds aan de rand van de stedelijke bebouwing van Venlo. Het pand is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. In de parkachtige tuin bevinden zich een voormalig tuinhuis en het voormalig koetshuis. Beide zijn onvoldoende gaaf om bescherming te rechtvaardigen.

Omschrijving

Vrijstaand herenhuis op een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen plus dakverdieping. De schilddaken zijn gedekt met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in kruisverband en natuursteen. Rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten. Symmetrische indeling voorgevel. In het middendeel van de voorgevel in de eerste bouwlaag een rechthoekige erker in een bouwlaag met plat dak met hierop een balkon. Alle vensters in de voorgevel zijn voorzien van een doorlopende hardstenen dorpel en gecanneleerde stijlen. Aan de bovenzijde hebben de vensters een segmentboog in gele baksteen. In de voorgevel van de erker drie vensters en in de zijgevels een venster. Aan de linker-en rechterzijde van de erker in de eerste bouwlaag telkens twee vensters. In de tweede bouwlaag in het middendeel van de gevel een dubbele balkondeur met segmentboogvormig bovenlicht en aan weerszijden een venster. In het linker-en rechterdeel van de voorgevel in de tweede bouwlaag telkens twee vensters. Onder de dakrand decoratief metselwerk. Het middendeel van de voorgevel uitlopend in een topgevel met hierin twee vensters in een natuurstenen omlijsting. Aan de bovenzijde van deze vensters een kleine spitssboogvormige nis.

In het middendeel van de rechterzijgevel de voordeur met een toegangstrap met zes hardstenen treden en aan weerszijden een hardstenen borstwering. De rechthoekige houtem voordeur is voorzien van panelen en twee smeedijzeren hekjes. De deurstijlen zijn uitgevoerd in natuursteen en voorzien van cannelures. Links en rechts van de voordeur een venster met doorlopende hardstenen dorpel en gecaneleerde stijlen in natuursteen. Het venster aan de rechterzijde bevindt zich in een uitbouw in en bouwlaag met plat dak met hierop een dakterras. Het terras is aan de voorzijde voorzien van kantelen. Het linkerdeel van de rechterzijgevel loopt uit in een topgevel. In de tweede bouwlaag twee vensters en in de topgevel drie kleine smalle vensters.

De linkerzijgevel is aan de linkerzijde voorzien van een uitbouw in twee bouwlagen met plat dak met hierop een dakterras. In de eerste bouwlaag van de linkerzijgevel een dubbele terrasdeur en twee vensters. Hardstenen dorpelstenen. In de tweede bouwlaag aan de rechterzijde een venster met hardstenen dorpelsteen en nauurstenen stijlen met cannelures. In de tweede bouwlaag van de uitbouw een venster met hardstenen dorpel. Het rechterdeel van de linkerzijgevel loopt uit in een topgevel met hierin drie smalle vensters en bekroond met een natuurstenen piron. Topgevel voorzien van schouderstukken op kleine natuurstenen consoles.

De achtergevel heeft door de uitbouwen links en rechts een assymetrische indeling. Het middendeel loopt uit in en topgevel bekroond met een natuurstenen piron. In dit geveldeel vijf vensters van ongelijke afmetingen voorzien van een hardstenen dorpel. In de eerste bouwlaag een deur met toegangstrapje in baksteen. Het rechtergeveldeel telt twee bouwlagen met in elke bouwlaag een groot segmentboogvormig venster. de dakrand van deze uitbouw heeft kantelen. Het linkerdeel van de achtergevel telt een bouwlaag met plat dak met hierop een dakterras. In dit geveldeel een venster.

Van het interieur is ondermeer het volgende van belang. Het interieur is qua structuur en uitmonstering in tact. Gang met authentieke vloertegels in geometrische patronen. Links van de gang drie woonkamers met rijke plafondschilderingen met florale motieven; kooflijsten en hoge paneeldeuren. In de tuinkamer plafondschilderingen met putti, vogels en fruit. Authentieke trap met houten stijlen en handlijst.

Bij ingang aan de straatzijde twee vierkante bakstenen hekpijlers met een natuursteen bekroning met hierin een driepasmotief.

Waardering

Het woonhuis met twee vierkante bakstenen hekpijlers aan de straatzijde is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorische belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk e stichting van woningen in het bestaande stedelijke weefsel, in het bijzonder langs uitvalswegen en langs singels; het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is architectuurhistorisch van belang omdat het een specimen van een stijl betreft en vanwege de esthetische kwaliteiten van het architectonisch ontwerp in combinatie met nog bestaande interieurelementen. De plafondschilderingen in woonkamers en tuinkamer zijn bijzonder zeldzaam. Daarnaast is het van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en een groot deel van het interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)