Warmond D 3484
Herenweg 52, 2361 ET te Warmond

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vroenhof).

Direct aan de Herenweg ligt de notariswoning, in 1865 gebouwd in eclectische stijl en oorspronkelijk gevormd door een blokvormig bakstenen huis (het huidige middendeel) met pleister en hardstenen plint; bestaande uit een begane grond en een bel-etage onder een met gesmoorde daktegels in maasdekking gedekt flauw hellend afgeplat schilddak (oorspronkelijk een zinken roevendak) met hoekschoorstenen. Aan weerszijden waren kleine uitbouwen, die tussen 1920 en 1930 zijn vervangen door de huidige tweelaagse zijvleugels onder een plat dak, die ten opzichte van het middendeel iets terugspringen. De gevels van het hoofdgebouw zijn voorzien van gestucte hoeklisenen en een kroonlijst met gegoten consoles. De vijf traveeën brede, representatieve voorgevel kent een rijke decoratie (met name op de bel-etage) met gestucte vensteromlijstingen voorzien van gegoten kuifjes, gepleisterde hoekpilasters en een zware kroonlijst met consoles; de begane grond is gepleisterd in een natuurstenen rustica-imitatie; de gestucte middentravee heeft centraal een licht getoogde, houten toegangs(paneel)deur met gietijzeren raamwerk; daarboven op de bel-etage een houten balkon met consoles en rijk bewerkte balusters, dubbele balkondeuren met bovenlicht; en in het dakschild een houten dakkapel over de breedte van drie traveeën met mezzanino-vensters, de middelste met rondboogbovenlicht en houten sierbekroning. De overige vensterassen zijn opgebouwd uit een vierruits schuifvenster en een fenêtre à terre op de bel-etage. Bekroning van de voorgevel met twee zinken vazen op de hoeken. De sober uitgevoerde achtergevel heeft eveneens op de begane grond vierruits schuifvensters (en later aangebrachte terrasdeuren); op de bel-etage uiterst links twee fenêtres à terre en rechts drie achtruits vensters.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang de ruimte-indeling met T-vormige gang (oorspronkelijk kruisvormig) en het trappenhuis op de kruising; de gang en hal met marmeren vloer, lambriseringen, stucwerk met pilasters en plafondstukken; de keuken met marmeren vloer, schouw en buffetkast; het trappenhuis met fraaie trap die leidt naar een vierkante hal op de bel-etage met symmetrische deurindeling en stucwerk boven de deuren (rondboog) en aan het plafond; de studeerkamer aan de voorzijde met lambrisering en papierbehang uit 1924; de kamers en suite (separatie niet meer aanwezig) met rijk uitgevoerd stucwerk, twee schouwen in wit en zwart marmer, spiegels, kroonluchters en papierbehang uit 1924.

Het HOOFDGEBOUW is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de eclectische vormgeving waardoor het een representatief voorbeeld is van 19e-eeuwse villabouw;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw;

- vanwege de nagenoeg oorspronkelijke ruimte-indeling en aankleding van het interieur;