Warmond D 3484
Machenlaan 2 A, 2361 XZ te Warmond

Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE.

Achter het huis in de noordhoek van de aanleg staat een bakstenen oranjerie uit 1889. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met gepleisterde plint en kroonlijst bestaat uit een hoge bouwlaag en een kapverdieping onder een met blauw geglazuurde pannen gedekt zadeldak met topgevels. De gevels zijn voorzien van hoeklisenen met banden van gele baksteen. Ook de strekken boven de gevelopeningen zijn voorzien van accenten in gele baksteen. In de zuidgevel bevinden zich vijf openslaande vensters met houten kozijnen en gietijzeren roeden in kruisverband, hardstenen onderdorpels en binnenluiken (schuifsysteem). In de oostgevel dubbele inrij(paneel)deuren, daarboven een driezijdig afgesloten topvenster met roedenverdeling; in de westgevel een houten deur en een luik; de noordgevel is blind uitgevoerd (in het verlengde van de tuinmuur).

De ORANJERIE is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de doelmatige vormgeving met sobere ornamentiek van lijsten en vensters (roedenverdeling);

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functionele samenhang en ensemblewaarde met de overige complexonderdelen.