Warmond D 2756
Dorpsstraat 1, 2361 AK te Warmond

Omschrijving onderdeel 8: TUINMANSWONING .

In de overtuin staat een vermoedelijk laat-19e-eeuwse, op rechthoekige grondslag opgetrokken, bakstenen woonhuis, oorspronkelijk bestaande uit twee kleine arbeiderswoningen. Het pand, dat met zijn voorgevel naar Vroenhof (noord) is gekeerd, bestaat uit één bouwlaag met donkere plint en lijstgevel onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak; gemetselde schoorsteen aan de voorzijde. Uiterst links in de gevel bevindt zich de toegangsdeur met bovenlicht; rechts daarvan vier zesruits vensters; in het midden een dakkapel in een houten omlijsting met een driehoekige beëindiging. In de achtergevel vensters met luiken, een tweede deur en twee dakkapellen met wangen.

De TUINMANSWONING is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige vormgeving passend bij een dienstwoning;