Schoonhoven B 1953
Haven 61, 2871 CL te Schoonhoven

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1890 in Neo-Renaissancestijl met elementen uit de 17e eeuwse Hollandse Renaissance. Het pand werd gebouwd in opdracht van de heer J. Niekerk die directeur was van de achter het pand liggende zilverfabriek. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Haven in het historische centrum van Schoonhoven dat reeds als beschermd gezicht geregistreerd is. Op het achtererf staat een voormalig dienstgebouw dat met de kopse gevel aan de Korte Weistraat grenst. Dit pand is vanwege verbouwingen voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Tweelaags pand bestaande uit drie vensterassen vanaf een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen (kruisverband) met speklagen onder een met gesmoorde Tuile du Nord gedekt, iets geknikt schilddak. Het pand heeft een rechthoekige bouwvorm die aan de achterzijde eindigt in een tweelaagse L-vormige bouwmassa. Asymmetrische voorgevel (west) met links een hoger oplopend deel ter breedte van twee vensterassen dat eindigt in een trapgevel onder een steekkap. De trapgevel heeft zandstenen vazen, schouders en een bekroning in de vorm van een dwarsgeplaatste toppinakel. Rechts van de trapgevel een dakkapel onder een spits met ingesnoerde dakvoet gedekt met zinken leien. De entree is rechts in de gevel geplaatst, achter twee hardstenen treden en bestaat uit een paneeldeur met een rondboogvormig venster onder een rondboogvormig bovenlicht, gevuld met glas-in-lood en een gesneden middenstijl. Aan weerszijden van de deur bevinden zich zandstenen blokken; de boogrug boven het bovenlicht is gedecoreerd met zandstenen aanzetstenen en een sluitsteen met diamantkop. Links van de entree twee schuifvensters onder een zandstenen latei. Langs de onderdorpel van de vensters is een hardstenen waterlijst aangebracht, daaronder een reeks zandstenen diamantkopjes. Tussen beide bouwlagen is siermetselwerk aangebracht met centraal, een zandstenen blok met diamantkop. Op de verdieping bevindt zich boven de entree een driezijdig houten erker waarvan de vensters gevat zijn in gesneden kozijnen. Onder de vensters velden met siersnijwerk. De erker heeft een driezijdig dak dat gedekt is met zinken leien. Langs de dakrand een dwergboogfries met zandstenen blokken. Links daarvan twee vensters die onder één segmentboog zijn gevat, voorzien van een zandstenen boogtrommel met reliëf. De boogrug is gedecoreerd met zandstenen blokken, een sluitsteen en een geprofileerde lijst. Aan ieder zijde van het vensterpaar een zandstenen console met uitgehakte kopjes. De achtergevel van het rechthoekige hoofdvolume is een tuitgevel met zandstenen schouders en topgevelstuk. Halverwege de dakhelling een tweede paar zandstenen schouderstukken. Op de verdieping een balkondeur met zij- en bovenlichten onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen waarvan de boogtrommel gevuld is met siermetselwerk. Ter plaatse van de zolderverdieping een venster onder een rondboog met aanzet- en sluitstenen waarvan de boogtrommel gevuld is met siermetselwerk. In de top een ronde blindnis met sierblokken. De kopse gevels van het L-vormige bouwdeel zijn hetzelfde als de achtergevel van het hoofdvolume en bevatten ter plaatse van de drie bouwlagen vensters onder een segmentbogen met aanzet- en sluitstenen waarvan de boogtrommel gevuld is met siermetselwerk. Ter plaatse van de zolderverdieping van de kopse gevels een venster onder een rondboog met aanzet- en sluitstenen waarvan de boogtrommel gevuld is met siermetselwerk.

INTERIEUR. In het interieur is ondermeer van belang de gesneden trappaal en de kap met Philibertspanten.

Woonhuis gebouwd in 1890 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een directeurswoning bij een zilverfabriek; een industrietak met een voor Schoonhoven grote sociaal-economische betekenis.

- als voorbeeld van een in Neo-Renaissancestijl gebouwd pand met een uitgebreid detailleringsschema. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Haven en vanwege de beeldbepalende ligging in het historische centrum.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)